Americké brusinky: Použití v kuchyni
9. březen 2011 - Rubrika: Zahrada - reaguj na článekVěděli jste o tom, že se dají americké brusinky využít v kuchyni několika způsoby? Nejznámější jsou čerstvé a sušené brusinky, své místo v kuchyni nachází i brusinkové želé, omáčka či brusinkový prášek.
ReklamaAmerické brusinky mají mimořádně blahodárný vliv na zdraví člověka, a proto je dobré zařadit je na náš jídelní lístek. Podívejte se na tipy na recepty.
Čerstvé brusinky
Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé brusinky, které jsou k sehnání od října do prosince. Buď je můžete pořídit v obchodech, nebo si je sami vypěstovat. Pěstování brusinek není nijak náročnou činností, pokud tedy máte zahrádku, můžete si nějaký ten brusinkový keř zasadit.
Čerstvé brusinky můžete jíst stejně jako ovoce, můžete z nich upéct koláč, či z nich připravit např. omáčku. Výborná je především ovocná omáčka zvaná relish, která se připravuje z nadrobno pokrájených či rozmělněných brusinek a jablečné, ananasové nebo pomerančové šťávy. Tato brusinková omáčka dokáže výborně ochutit maso a hodí se také k výrazným sýrům.
Z brusinek dokážete vytvořit i hustou omáčku, která se výborně hodí k masu a zelenině, dezertům či sýrům. Stačí povařit brusinky s vodou a cukrem, díky čemuž se začnou brusinky želírovat a vznikne tak hustá omáčka.
Sušené brusinky
Sušené brusinky se výborně hodí do müsli, jogurtu, nebo jako malý snack během odpoledne. V mnoha receptech můžete nahradit čerstvé brusinky za sušené, např. se výborně hodí do pečených koláčů.
Sušené brusinky dokážou vašemu pokrmu dodat chuť. Doporučujeme zkusit naložit sušené crannberies do rumu a poté je přidat ke zmrzlině či koktejlu.
Brusinkový nektar a prášek
K dostání je také brusinkový nektar, z něhož můžete namíchat vynikající koktejly. Ideální je jeho kombinace s rumem či vodkou. Zajímavé chutě můžete získat jeho kombinací se šampaňským či likérem.
Pokud preferujete nealkoholické drinky, můžete zkusit namíchat brusinkový nektar s ledově vychlazenou minerálkou, či jinými ovocnými šťávami.
Speciální druh představuje bílý brusinkový nektar, který se získává ze zrajících bobulí před tím, než se zbarví do červena. Využívá se pak při míchání exotických drinků.
Na trhu jsou k dostání také brusinkový prášek a želé. Ve Spojených státech amerických se využívá při pečení tradičního krocana na Den Díkuvzdání.
Autor: Martina Nováková
[Nahoru ↑]
ReklamaHodnocení
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!