Americké brusinky: Recepty
21. březen 2011 - Rubrika: Tipy a triky - reaguj na článekAmerické brusinky se v české kuchyni stávají čím dál oblíbenější, a to nejen díky své vynikající chuti, ale také díky svému blahodárnému vlivu na lidské zdraví. Nechte se inspirovat a podívejte se na chutné recepty!
ReklamaAmerické brusinky mají mimořádně blahodárný vliv na zdraví člověka, a proto je dobré zařadit je na náš jídelní lístek. Použití v kuchyni je široké, my jsme pro vás vybrali pár zajímavých receptů.

Americké brusinky nacházejí v kuchyni široké uplatnění.Zdroj obrázku: www.americkebrusinky.cz
K snídani je možné si připravit například ovesnou kaši s hruškami a brusinkami. K obědu doporučujeme vyzkoušet marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem a jako dezert můžete ochutnat koláč s vanilkovým pudinkem a brusinkami posypaný čokoládou.
Ovecná kaše s hruškami a brusinkami
Suroviny pro 2 osoby:
o 100 g ovesných vloček
o 250 ml nízkotučného mléka
o špetka soli
o 1 lžička hruškového sirupu nebo medu
o 1 velká hruška
o 2 lžičky citrónové šťávy
o 2 lžíce brusinkového kompotu nebo 40 g sušených brusinek
Příprava:
Vločky povařte s mlékem, solí a hruškovým sirupem do kaše. Nechte mírně zchladnout a podle potřeby znovu ochuťte hruškovým sirupem nebo medem.
Hrušku omyjte, oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny. Jádřince vykrojte, čtvrtky nakrájejte na tenké nudličky a pokapejte citrónovou šťávou. Kaši rozdělte do dvou misek a podávejte ozdobené nudličkami z hrušek a s brusinkovým kompotem nebo sušenými brusinkami.
Doba přípravy
15 minut

Americké brusinky je možné pořídit v mnoha podobách. Zdroj obrázku: wwww.americkebrusinky.cz
Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem
Suroviny pro 4 osoby:
Na steaky
- 4 snítky rozmarýnu
- 1 svazek tymiánu
- 2 lžičky hrubě drceného pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 hovězí steaky à 200 g
- Sůl
Na dip
- 250 g cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 malá zelená čili paprika
- 1 střik vermutu, např. Noilly Prat
- 100 ml Cumberlandské omáčky
- 75 g sušených Cranberries, amerických brusinek
- Sůl, pepř
Příprava:
Bylinky operte a nahrubo nasekejte. V mělké misce je smíchejte s pepřem a olivovým olejem. Steaky vložte do marinády a z obou stran ji vetřete do masa. V zakryté misce uložte přes noc do lednice.
Na dip oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli. Rozpalte olej a cibuli na něm 8 – 10 minut poduste. Očistěte a opláchněte čili papričku a nakrájejte ji najemno. Přidejte ji k cibuli a krátce poduste. Poté zalijte střikem vermutu. Vmíchejte Cumberlandskou omáčku. Přidejte nahrubo nasekané americké brusinky. Trochu osolte a opepřete.
Steaky vyjměte z marinády a osušte. Grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím po obou stranách cca 5 minut. Hotové steaky posolte a podávejte společně s cibulovo-brusinkovým dipem.
Doba přípravy:
- Cca 30 minut + doba marinování

Americké brusinky jsou ideální pro dezerty. Zdroj obrázku: www.americkebrusinky.cz
Koláč s vanilkovým pudinkem a brusinkami posypaný čokoládou
Suroviny zhruba na 20 kousků:
Na směs na koláč:
- 250 g měkkého másla
- 250 g cukru
- 6 vajec
- 350 g mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce kakaového prášku
- 1 polévková lžíce mléka
- 250 g sušených brusinek
Na vanilkový krém:
- 1 balení pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- 250 g měkkého másla
Kromě toho:
- 150 g hořké čokolády, krájené
- kakaový prášek
Příprava:
Utřete máslo do pěny. Postupně vmíchejte cukr a vejce. Přidejte prosetou mouku s práškem do pečiva a rychle ji vmíchejte do hmoty. Odejměte polovinu těsta. Do zbytku těsta přidejte kakaový prášek a mléko. Plech vyložte pečícím papírem. Dejte na něj čtvercovou formu na koláč (velkou zhruba 28x28 cm). Rozetřete na něm světlé těsto. Pak po malých hromádkách přidávejte tmavé těsto a zlehka ho zavlňte do těsta. Rozložte na něm brusinky a jemně je vtlačte do těsta. Povrch zakryjte archem pergamenového papíru. Pečte zhruba 45 minut v předehřáté troubě při 175 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů). Nechte koláč vychladnout.
Pudinkový prášek s vanilkovou příchutí rozmíchejte v 200 ml mléka. Zbytek mléka s cukrem přiveďte k varu. Přilijte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte vychladnout a občas pudink zamíchejte. Utřete máslo do krémové konzistence a po lžících přidávejte vanilkový pudink.
Krém rozetřete na koláč a posypte ho nakrájenou čokoládou. Posypte kakaem a rozložte na něj brusinky. Na 1-2 hodiny dejte koláč do lednice.
Tip: V období od září do ledna lze namísto sušených brusinek použít i čerstvé brusinky. Ohřívejte v hrnci 1-2 minuty za stálého míchání 1 balení (zhruba 350 g) čerstvých brusinek s 1 čajovou lžičkou vody a 5 polévkovými lžícemi cukru. Do tmavého těsta rozprostřete brusinky, kromě několika brusinek na ozdobu, a upečte koláč podle výše uvedeného postupu
Doba přípravy:
- zhruba 70 minut + doba potřebná na chlazení
Zdroj, ze kterého jsou recepty převzaty: http://www.americkebrusinky.cz/
Autor: Martina Nováková
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!