Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Americké brusinky: Pěstování a sklizeň

20. únor 2011 - Rubrika: Zahrada - Komentáře: 3

Americké brusinky mají blahodárný vliv na lidský organismus. Obecně jsou považovány za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Zajímá vás, jak se pěstují a sklízí? Pokud ano, je tento článek určen právě pro vás!

Reklama

Cranberries, známé jako americké brusinky, jsou rubínově červené a šťavnaté plody o velikosti oliv, jež jsou známé především díky svému blahodárnému vlivu na zdraví. Nachází využití jak při přípravě jídel, tak i nápojů.

Tak jak již napovídá název, americké brusinky pochází z oblasti Severní Ameriky. Za své jméno vděčí prvním evropským osadníkům, kteří přistáli v roce 1620 u břehů Nové Anglie. Jelikož jim výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába (crane), získaly americké brusinky jméno „Crane berry“, neboli „jeřábí bobule“. Později byl název zkrácen na dodnes používané cranberry.

Pěstování amerických brusinek

Ideální podmínky pro pěstování amerických brusinek nabízí, tak jak se dá předpokládat již dle názvu, státy Severní Ameriky. Rostou zde volně v přírodě a v některých státech se i pěstují. Dají se ale pěstovat snadno i v našich podmínkách. Jak a kde?

Americkým brusinkám prospívá lehčí kyselá horská rašelinná půda. Je možné je pěstovat na vřesovišti a částečně také jako půdopokryvnou rostlinu. Drobnolisté keříky dostanete v zahradnictví v kontejnerech. Odtud si je můžete vzít domu a začít vesele pěstovat. Americké brusinky jsou nenáročné na pěstování. Některé keře jsou staré i 100 let a stále dávají plody.

Nové lístky začínají na brusinkových keřích bujet v květnu. V červnu se rozevírají bílé květy, které po odkvětu ukazují malinkaté zelené kuličky, které postupně dozrávají. Plné zralosti dosahují brusinky v září a říjnu. Od tohoto období až do začátku listopadu je pak možné sklízet zralé cranberries.

Sklizeň amerických brusinek

Jak již bylo zmíněno výše, sklizeň amerických brusinek probíhá od poloviny září do listopadu. Až 95 % amerických brusinek se sklízí tzv. mokrým způsobem. Mokrá sklizeň brusinek je opravdovým uměním. Farmáři zaplaví svá pole vodou do výšky 15 až 20 cm a poté plody otrhávají z keřů pomocí traktorů se speciálními rotujícími nástavci, které „oklepou“ cranberries z keřů. Ty díky dutině v plodu vyplavou na hladinu zaplaveného pole, odkud se sbírají a nakládají.

Autor: Martina Nováková

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení

Hodnocení: 4.5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

krecova

středa, 2. březen 2011
14:03

krecova

Koláč s brusinkami? Stačí zadělat těsto na běžný koláč a místo švestek nebo borůvek dát brusinky :-)


Napsal: krecova [Odpovědět]

Martina Hulanová

neděle, 6. březen 2011
12:28

Tak my bychom měli chuť na nějaký nový koláč či dezert. Třeba ozkoušet něco nového a tady by mi mohli dát nějaký zajímavý tip na recept:-)


Napsal: Martina Hulanová [Odpovědět]

Martina Hulanová

čtvrtek, 24. únor 2011
23:27

Bylo by možné požádat Vás o vydání článků s recepty, např. na nějaké koláče s brusinkami? Myslím, že by to uvítalo více čtenářů :-)


Napsal: Martina Hulanová [Odpovědět]


Čtěte také...

Americké brusinky: Blahodárný vliv na zdraví

Americké brusinky: Blahodárný vliv na zdraví

Americké brusinky jsou obecně považovány za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Pomáhají předcházet zánětům močového měchýře, ledvin, využívají se i při podpoře léčby žaludečních vředů. Blahodárný vliv amerických brusinek na lidský organismus je obrovský a vy byste rozhodně měli zvážit je…

Americké brusinky: Použití v kuchyni

Americké brusinky: Použití v kuchyni

Věděli jste o tom, že se dají americké brusinky využít v kuchyni několika způsoby? Nejznámější jsou čerstvé a sušené brusinky, své místo v kuchyni nachází i brusinkové želé, omáčka či brusinkový prášek.


Americké brusinky: Recepty

Americké brusinky: Recepty

Americké brusinky se v české kuchyni stávají čím dál oblíbenější, a to nejen díky své vynikající chuti, ale také díky svému blahodárnému vlivu na lidské zdraví. Nechte se inspirovat a podívejte se na chutné recepty!

Pěstování rajčat: Výsadba, zálivka, sklizeň

Pěstování rajčat: Výsadba,  zálivka,  sklizeň

Každý, kdo ochutnal domácí rajčata, ví, že chutnají naprosto jinak než ta zakoupená v supermarketu. Jsou šťavnatá, mají výraznou chuť a samozřejmě jsou mnohem zdravější. Dost důvodů na to, abyste si vypěstovali rajčata sami.


Jak na pěstování fuchsie?

Jak na pěstování fuchsie?

Vypěstovat si krásné květiny na své vlastní zahradě je mnohdy poměrně složitou záležitostí. V případě, že se zvolí nějaký nenáročný druh květin, je ovšem velmi pravděpodobné, že se dopracují ke zdárnému výsledku i méně zdatní zahradníci. Jedním z takovýchto druhů květin jsou zcela jistě také fuchsie…

Pěstování masožravých rostlin

Pěstování masožravých rostlin

V dnešním článku se zaměříme na rostliny, které si můžeme pořídit domů či na zahradu. Konkrétně bude řeč o speciální skupině, která je pěstitele často lahůdkou. Řeč je o masožravých rostlinách. Jejich obliba jde v posledních letech nahoru, neboť se jedná o velmi zajímavé rostliny, které nepotřebují …