Vánoční cukroví podle našich babiček + recepty
16. prosinec 2013 - Rubrika: Tipy a triky - reaguj na článekDoba před Vánoci je krom jiného také ve znamení pečení vánočního cukroví. Každý z vás má jistě své oblíbené druhy cukroví. V mnoha rodinách se recepty dědí, tradiční vánoční cukroví se dělá podle našich babiček. Jaké jsou nejoblíbenější druhy a jakým způsobem se dělají? To se dozvíte v dnešním článku.
ReklamaLinecké cukroví
Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví, které se dělá skoro v každé domácnosti, patří bezesporu to z lineckého těsta.
Na přípravy lineckého těsta potřebujete:
- 300g hladké mouky
- 100g moučkového cukru
- 200g másla
- 2 žloutky
- Marmeládu
Příprava lineckého cukroví začíná výrobou samotného těsta. Nejprve si tedy na vál připravíte hladkou mouku, k níž přidáte rozpuštěné máslo, cukr a žloutky. Těsto pak pečlivě vyválíte tak, aby bylo hladké, bez jakýchkoliv hrudek.
Po vyhnětení dejte těsto do chladničky, ještě před tím jej ale přikryjte potravinovou fólií tak, aby neoschlo. V ledničce, případně v chladu ve spíži jej pak ponechte do druhého dne, aby bylo dostatečně vláčné a také odpočinuté.
Druhý den těsto vyválejte do tloušťky několika milimetrů. Poté z něj vykrajujte různé tvary dle libosti. Vykrojené cukroví dejte na plech a pečte v troubě o 180 stupních po dobu asi 10 minut.
Už upečené linecké vánoční cukroví nakonec potřete marmeládou, spojte a posypte moučkovým cukrem, do kterého ještě můžete přisypat vanilkový cukr.
Staročeské pracny
Na vánočním stole u vás určitě nebude chybět ani další tradiční cukroví, kterým jsou staročeské pracny. Jejich výjimečná chuť láká i ve chvíli, kdy máte pocit, že snad z toho všeho cukroví doslova prasknete. Pracny jsou skvělé v tom, že vydrží poměrně dlouho.
Na medvědí tlapky, jak se také v některých krajích nazývají pracny, potřebujete:
- 150g hladké mouky
- 100g moučkového cukru
- 100g másla
- 1 celé vejce
- 1 lžičku kakaa
- 120g nadrcených vlašských ořechů
- Mletou skořici
- Hřebíček
Všechny suroviny si dejte na vál a vytvořte hladké těsto. Poté si vezměte formičky, které jsou k přípravě pracen nutné, a začněte je plnit.
V případě pracen formičky plňte jen málo, uvnitř forem by měla vzniknout prohlubeň, těsto tak bude jen po jejich vnitřním obvodu. Těsto totiž během pečení nabude.
Jakmile máte formičky vyplněné, stačí je dát péct do trouby, a to asi na 10 minut při teplotě cca 180 stupňů.
Ještě teplé pracny vyklepněte z formiček a ihned je obalte v moučkovém cukru.
Přečtěte si další tipy, jak na dobré a rychlé vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Naprostou klasickou, kterou dělaly již naše babičky, jsou vanilkové rohlíčky. I jejich příprava je poměrně jednoduchá, takže se do nich můžete směle pustit, aniž byste je kdy předtím dělali.
Pro přípravu vanilkových rohlíčku potřebujete:
- 550g hladké mouky
- 450g másla
- 200g mletých ořechů
- 130g moučkového cukru + moučkový cukr na obalení dle potřeby
- Vanilkový lusk, případně vanilkový cukr
Mouku, rozehřáté máslo, moučkový cukr a mleté ořechy dejte na vál a vytvořte opět hladké těsto. Na každý rohlíček si vezměte kousek těsta, vyválejte z něj nudličku a vytvarujte.
Všechny takto připravené rohlíčky dejte na plech s pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 8 – 10 minut.
Mezitím, co se vám budou rohlíčky péct, připravte si do mísy moučkový cukr. Ten smíchejte s vanilkovým cukrem. Vanilka rohlíčkům dodá potřebnou vůni a chuť.
Ještě lepší je, pokud máte přímo vanilkový lusk. Ten si na krojte po jeho délce a nožem vyškrabte drobná semínka. Ta pak smíchejte s moučkovým cukrem.
Jakmile rohlíčky vytáhnete z trouby, okamžitě je vložte do mísy a obalte v cukru.
Tradičních druhů vánočního cukroví je samozřejmě mnohem více. Pokud máte nějaký tip, můžete nám jej zanechat v komentáři. Možná tak inspirujete ostatní naše čtenáře.
Autor: Roman Beneš
Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!