Pečeme vánoční cukroví: Recepty
15. listopad 2010 - Rubrika: Kuchyně - Komentáře: 1Jaké by to byly Vánoce bez vánočního cukroví? Jistěže žádné! Vánoční cukroví k Vánocům patří, stejně jako stromeček nebo vánoční dárky. Na blížící se Vánoce již upozornily obchody svojí vánoční výzdobou a je pomalu na čase, rozmyslet si, jaké vánoční cukroví letos upečeme.
ReklamaTradičním vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky, pracny, linecké cukroví a perníčky. Tyto pochoutky by neměly chybět na žádném vánočním stole – jsou prostě osvědčenu vánoční klasikou. Připomeňme si proto, jak je upéct!
Vanilkové rohlíčky
Ingredience: 14 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 3,5 dkg cukru a stejné množství mletých oříšků.
Postup: Změklé máslo rozmíchejte s cukrem a postupně přidávejte mouku i oříšky. Až budete mít těsto hotové, nechte ho nejlépe do druhého dne uležet v lednici. Pak z těsta válejte malé válečky a tvarujte je do rohlíčků. Práci si můžete usnadnit např. vykrajovátkem ve tvaru měsíčku. Existují také speciální plechy určené pro pečení vanilkových rohlíčků, do nich těsto jednoduše vmáčknete a pak vyklápíte hotové rohlíčky. Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovém cukru, který jste smíchali s trochou vanilkového cukru.
Pracny
Indregience: 16 dkg másla, 20 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 6 dkg mletých ořechů, lžíce kakaa.
Postup: Měkké máslo rozmíchejte s cukrem a postupně přidávejte mouku, mleté ořechy a kakao. Těsto pečlivě zpracujte a nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici. Pak těstem plňte formičky na pracny. Po upečení je obalujte v moučkovém cukru.
Linecké pečivo
Ingredience: 1kg polohrubé mouky, 45 dkg másla, 45 dkg cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 2 vejce, 1 žloutek.
Postup: Měkké máslo rozmíchejte s cukrem, pak přidejte mouku, vejce a ostatní ingredience. Těsto pak rozválejte na tenkou placku a z ní vykrajujte nejrůznější tvary pomocí vykrajovátek. Upečené linecké nechte vychladnout a uložte do chladu. Před Vánoci linecké spojte marmeládou nebo jiným krémem (např. oříškovým). Cukroví můžete polít také čokoládovou polevou.
Perníčky
Perníčky by se měly správně péct minimálně 14 dnů před Vánoci, aby byly dobře uležené a chutné. Pokud na ně ale zapomenete, a přesto je budete chtít svým dětem připravit, vyzkoušejte rychlé perníčky, které jsou dobré ihned.
Ingredience: 40 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 16 dkg medu, 6 dkg tuku, 2 vejce, ½ lžičky sody, 2 lžičky koření
Postup: Smíchejte mouku, cukr, přidejte tuk, promíchejte a postupně přidejte i další ingredience. Těsto pečlivě zpracujte a nechte přes noc uležet v lednici. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho perníčky pomocí vykrajovátek. Upečené perníčky potřete rozšlehaným vejcem (budou se pak lesknout).
Autor: Jana Poncarová
[Nahoru ↑]
ReklamaHodnocení
Vložit komentář
Komentáře
ckVrGJLAUp
neděle, 2. říjen 201619:21
I love these arcielts. How many words can a wordsmith smith?
Napsal: ckVrGJLAUp [Odpovědět]