Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Recepty na domácí chleba: Upečte si pochoutku

25. květen 2012 - Rubrika: Životní styl - reaguj na článek

Byly doby, kdy se chléb pekl v každé domácnosti ve velkých pecích, kde se topilo dřevem. Byl poctivý, chutný, křupavý a voněl. Pečení chleba bylo malým obřadem a naši předci si tohoto pokrmu vážili – nikdy by s ním neplýtvali tak jako my. Zkuste si chleba upéct doma, budete překvapeni, jak je chutný a budete si ho více vážit.

Reklama

Recept na „hrnkový“ chléb

Jestliže nemáte rádi odměřování, vyzkoušejte tento recept na domácí chléb, kde vám jako míra poslouží hrneček. Potřebovat budete: 5 hrnků hladké mouky, 5 hrnků cukru, 2 hrnky vlažné vody, 2 lžičky soli, 1 balíček droždí, 3 lžíce vlažného mléka, krapet kmína.

Kvásek si připravte z mléka a droždí. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, vodu, kvásek, přidejte trochu kmínu, těsto propracujte a nechte asi hodinu kynout. Pekáček nebo jinou nádobu na pečení posypte troškou hladké mouky, vyjměte těsto z mísy, vypracujte bochník a vložte na pekáč. Chléb před pečením potřete vodou s troškou octa a posypte kmínem. Vložte do rozpálené trouby a pečte asi 50 minut.

Chléb ze žitné a pšeničné mouky

Tento recept na domácí chléb potěší milovníky klasiky. Potřebovat budete: půl kila hladké pšeničné mouky, půl kila žitné mouky (nejlépe chlebové), dvě kostky droždí, dvě lžíce soli, trochu kmínu, tři lžíce octa, tři čtvrtě litru vlažné vody.

Postup: Ve velké míse smíchejte žitnou a pšeničnou mouku, přidejte rozdrobené droždí a zalijte trochou teplé vody. Nechte asi 10 minut vzejít. Do zbývající vody přidejte ocet a lžíci soli. Roztok přilijte k mouce, přidejte trochu kmínu a vypracujte těsto, které necháte asi hodinu kynout na teplém místě.

Před samotným pečením chlebové těsto ještě jednou propracujte, vytvarujte bochník a položte na plech posypaný moukou. Těsně před pečením potřete chléb vodou s trochou octa. Nechte odpočívat ještě asi půl hodiny a pak asi 15 minut pečte ve vyhřáté troubě na 250°C. Po čtvrt hodině troubu ztlumte na 140°C a pečte dalších 40 minut.

Autor: Jana Poncarová

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení

Hodnocení: 1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Americké brusinky: Recepty

Americké brusinky: Recepty

Americké brusinky se v české kuchyni stávají čím dál oblíbenější, a to nejen díky své vynikající chuti, ale také díky svému blahodárnému vlivu na lidské zdraví. Nechte se inspirovat a podívejte se na chutné recepty!

Recepty: Vánoční cukroví na poslední chvíli

Recepty: Vánoční cukroví na poslední chvíli

Pokud jste trochu zaspali letošní Vánoce a ještě nemáte napečeno vánoční cukroví, máte o tomto víkendu poslední možnost! Nestihnete asi upéct deset nebo dvacet druhů cukroví, které připravuje vaše babička, ale nic není ještě ztraceno. Podívejte se na rychlé recepty na vánoční cukroví!


Velikonoční RECEPTY: Nádivka, mazanec, jidáše

Velikonoční RECEPTY: Nádivka, mazanec, jidáše

Velikonoční mazanec můžete dnes pohodlně koupit v supermarketu. Moc si na něm ale nepochutnáte. Tomu domácímu se nic nevyrovná. Přinášíme proto nejen osvědčený recept na mazanec, ale také na nádivku a jidáše, které byly tradičním českým velikonočním jídlem.

Vánoční cukroví podle našich babiček + recepty

Vánoční cukroví podle našich babiček + recepty

Doba před Vánoci je krom jiného také ve znamení pečení vánočního cukroví. Každý z vás má jistě své oblíbené druhy cukroví. Jaké jsou nejoblíbenější druhy a jakým způsobem se dělají? To se dozvíte v dnešním článku.


Pečeme vánoční cukroví: Recepty

Pečeme vánoční cukroví: Recepty

Jaké by to byly Vánoce bez vánočního cukroví? Jistěže žádné! Vánoční cukroví k Vánocům patří, stejně jako stromeček nebo dárky. Na blížící se Vánoce již upozornily obchody svojí vánoční výzdobou a je pomalu na čase, rozmyslet si, jaké vánoční cukroví letos upečeme. Tradičním vánočním cukrovím jso…

Domácí pekárna se stala běžnou součástí vybavení kuchyně

Domácí pekárna se stala běžnou součástí vybavení kuchyně

Mezi praktické domácí spotřebiče, které se řadí do kategorie „bílá technika“, patří domácí pekárny chleba. Vzhledem k tomu, že pečivo, chléb nevyjímaje, je stále dražší, neboť jeho výrobci musejí při nastavení cen zohlednit rostoucí ceny všech surovin, stává se domácí pekárna stále častějším pomocní…