Recepty na domácí chleba: Upečte si pochoutku
25. květen 2012 - Rubrika: Životní styl - reaguj na článekByly doby, kdy se chléb pekl v každé domácnosti ve velkých pecích, kde se topilo dřevem. Byl poctivý, chutný, křupavý a voněl. Pečení chleba bylo malým obřadem a naši předci si tohoto pokrmu vážili – nikdy by s ním neplýtvali tak jako my. Zkuste si chleba upéct doma, budete překvapeni, jak je chutný a budete si ho více vážit.
ReklamaRecept na „hrnkový“ chléb
Jestliže nemáte rádi odměřování, vyzkoušejte tento recept na domácí chléb, kde vám jako míra poslouží hrneček. Potřebovat budete: 5 hrnků hladké mouky, 5 hrnků cukru, 2 hrnky vlažné vody, 2 lžičky soli, 1 balíček droždí, 3 lžíce vlažného mléka, krapet kmína.
Kvásek si připravte z mléka a droždí. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, vodu, kvásek, přidejte trochu kmínu, těsto propracujte a nechte asi hodinu kynout. Pekáček nebo jinou nádobu na pečení posypte troškou hladké mouky, vyjměte těsto z mísy, vypracujte bochník a vložte na pekáč. Chléb před pečením potřete vodou s troškou octa a posypte kmínem. Vložte do rozpálené trouby a pečte asi 50 minut.
Chléb ze žitné a pšeničné mouky
Tento recept na domácí chléb potěší milovníky klasiky. Potřebovat budete: půl kila hladké pšeničné mouky, půl kila žitné mouky (nejlépe chlebové), dvě kostky droždí, dvě lžíce soli, trochu kmínu, tři lžíce octa, tři čtvrtě litru vlažné vody.
Postup: Ve velké míse smíchejte žitnou a pšeničnou mouku, přidejte rozdrobené droždí a zalijte trochou teplé vody. Nechte asi 10 minut vzejít. Do zbývající vody přidejte ocet a lžíci soli. Roztok přilijte k mouce, přidejte trochu kmínu a vypracujte těsto, které necháte asi hodinu kynout na teplém místě.
Před samotným pečením chlebové těsto ještě jednou propracujte, vytvarujte bochník a položte na plech posypaný moukou. Těsně před pečením potřete chléb vodou s trochou octa. Nechte odpočívat ještě asi půl hodiny a pak asi 15 minut pečte ve vyhřáté troubě na 250°C. Po čtvrt hodině troubu ztlumte na 140°C a pečte dalších 40 minut.
Autor: Jana Poncarová
[Nahoru ↑]
ReklamaHodnocení
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!