Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Velikonoční RECEPTY: Nádivka, mazanec, jidáše

22. duben 2011 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článek

Jako o každém svátku, také o Velikonocích se chceme dobře najíst. Možná doma opečováváte staré rodinné recepty na tradiční velikonoční jídla. Pokud ne, máme pro vás osvědčené recepty na nádivku, mazanec i jidáše.

Reklama

Velikonoční nádivka

Nebo také řežábek velikonoční či hlavička – tradiční pokrm, který by neměl chybět na žádné velikonoční tabuli.

Ingredience: 400 g vařeného uzeného masa, 6 rohlíků, 30 g droždí, 6 – 8 vajec, 2 – 3 stroužky česneku, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, 200 g krupice, mléko a vývar z masa podle potřeby, sekané kopřivy (nebo také petrželka, pažitka, trocha libečku, řebříček), sůl, tuk a strouhanka na vysypání pekáče.

Postup: Uzené maso a rohlíky pokrájejte na kostičky, přidejte vejce, rozmačkaný česnek, posekanou nať, koření, sůl, vykynutý kvásek, krupici, podle potřeby trochu mléka nebo vývaru. Zadělejte těsto a nechte na teplém místě kynout. Vykynuté těsto vložte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečte do zlatova.

Velikonoční mazanec

Nebo také velikonoční bochánek.

Ingredience: 400 g polohrubé mouky (nebo smíchejte hladkou a hrubou mouku v poměru 50:50), 100 g másla, 70 g cukru, 20 g droždí, 2 dl mléka, 3 žloutky, lžíce rozinek, loupané mandle, vejce na potření bochánků, sůl, tuk na vymazání pechu, moučkový cukr na posypání.

Postup: Z droždí, špetky cukru, lžíce mouky a vlažného mléka připravte kvásek. Do mouky dejte vykynutý kvásek, cukr, žloutky, špetku soli, rozpuštěné máslo s vlažným mlékem a zadělejte těsto. Dobře vypracujte, vmíchejte rozinky a mandle a nechte vykynout. Na pomoučeném válu pak tvořte bochánky. Dejte je na pomaštěný plech (nebo pečící papír) a ještě asi hodinu nechte dokynout. Nahoře pak udělejte nožem křížek, potřete vejcem a ozdobte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě.

Velikonoční jidáše

Tradiční česká pochoutka, která dříve nechyběla na žádném velikonočním stole.

Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 30 g cukru, 50 g másla, 1 vejce, ¼ l mléka, sůl, 50 g másla, vejce na potření.

Postup: Do mouky rozdrobte droždí, přidejte cukr, několik lžic vlažného mléka a rozmíchejte na kašičku. Nechte vzejít kvásek, přidejte vejce, rozpuštěné máslo, trochu soli a vlažné mléko. Zadělejte těsto. Nechte vykynout a na pomoučeném vále rozválejte těsto a sklenkou vykrajujte kolečka. Na jejich povrchu udělejte vidličkou rýhy, poskládejte na pomaštěný plech a ještě chvíli nechte kynout. Pak potřete rozšlehaným vejcem a dejte upéct. Upečené jidáše potíráme medem.

Zdroj: Receptář našich babiček. Stanislav Hejda, Marie Voldánová. Univerzum Praha, 1991.

Autor: Jana Poncarová

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Recept na velikonoční nádivku a vajíčkovou pomazánku

Recept na velikonoční nádivku a vajíčkovou pomazánku

Kromě velikonočního beránka a mazance nesmí na svátečním stole o velikonocích chybět také další dobroty – zejména nádivka.

Velikonoční výzdoba na poslední chvíli

Velikonoční výzdoba na poslední chvíli

Nejkrásnější svátky jara – Velikonoce – klepou pomalu na dveře. Ještě jste nestihli připravit sváteční velikonoční výzdobu? Nezoufejte! S našimi tipy to zvládne během chvilky a vykouzlíte krásnou dekoraci za babku.


Recepty: Vánoční cukroví na poslední chvíli

Recepty: Vánoční cukroví na poslední chvíli

Pokud jste trochu zaspali letošní Vánoce a ještě nemáte napečeno vánoční cukroví, máte o tomto víkendu poslední možnost! Nestihnete asi upéct deset nebo dvacet druhů cukroví, které připravuje vaše babička, ale nic není ještě ztraceno. Podívejte se na rychlé recepty na vánoční cukroví!

Americké brusinky: Recepty

Americké brusinky: Recepty

Americké brusinky se v české kuchyni stávají čím dál oblíbenější, a to nejen díky své vynikající chuti, ale také díky svému blahodárnému vlivu na lidské zdraví. Nechte se inspirovat a podívejte se na chutné recepty!


Vánoční cukroví podle našich babiček + recepty

Vánoční cukroví podle našich babiček + recepty

Doba před Vánoci je krom jiného také ve znamení pečení vánočního cukroví. Každý z vás má jistě své oblíbené druhy cukroví. Jaké jsou nejoblíbenější druhy a jakým způsobem se dělají? To se dozvíte v dnešním článku.

Pečeme vánoční cukroví: Recepty

Pečeme vánoční cukroví: Recepty

Jaké by to byly Vánoce bez vánočního cukroví? Jistěže žádné! Vánoční cukroví k Vánocům patří, stejně jako stromeček nebo dárky. Na blížící se Vánoce již upozornily obchody svojí vánoční výzdobou a je pomalu na čase, rozmyslet si, jaké vánoční cukroví letos upečeme. Tradičním vánočním cukrovím jso…