Velikonoční RECEPTY: Nádivka, mazanec, jidáše
22. duben 2011 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článekJako o každém svátku, také o Velikonocích se chceme dobře najíst. Možná doma opečováváte staré rodinné recepty na tradiční velikonoční jídla. Pokud ne, máme pro vás osvědčené recepty na nádivku, mazanec i jidáše.
ReklamaVelikonoční nádivka
Nebo také řežábek velikonoční či hlavička – tradiční pokrm, který by neměl chybět na žádné velikonoční tabuli.
Ingredience: 400 g vařeného uzeného masa, 6 rohlíků, 30 g droždí, 6 – 8 vajec, 2 – 3 stroužky česneku, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, 200 g krupice, mléko a vývar z masa podle potřeby, sekané kopřivy (nebo také petrželka, pažitka, trocha libečku, řebříček), sůl, tuk a strouhanka na vysypání pekáče.
Postup: Uzené maso a rohlíky pokrájejte na kostičky, přidejte vejce, rozmačkaný česnek, posekanou nať, koření, sůl, vykynutý kvásek, krupici, podle potřeby trochu mléka nebo vývaru. Zadělejte těsto a nechte na teplém místě kynout. Vykynuté těsto vložte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečte do zlatova.
Velikonoční mazanec
Nebo také velikonoční bochánek.
Ingredience: 400 g polohrubé mouky (nebo smíchejte hladkou a hrubou mouku v poměru 50:50), 100 g másla, 70 g cukru, 20 g droždí, 2 dl mléka, 3 žloutky, lžíce rozinek, loupané mandle, vejce na potření bochánků, sůl, tuk na vymazání pechu, moučkový cukr na posypání.
Postup: Z droždí, špetky cukru, lžíce mouky a vlažného mléka připravte kvásek. Do mouky dejte vykynutý kvásek, cukr, žloutky, špetku soli, rozpuštěné máslo s vlažným mlékem a zadělejte těsto. Dobře vypracujte, vmíchejte rozinky a mandle a nechte vykynout. Na pomoučeném válu pak tvořte bochánky. Dejte je na pomaštěný plech (nebo pečící papír) a ještě asi hodinu nechte dokynout. Nahoře pak udělejte nožem křížek, potřete vejcem a ozdobte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě.
Velikonoční jidáše
Tradiční česká pochoutka, která dříve nechyběla na žádném velikonočním stole.
Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 30 g cukru, 50 g másla, 1 vejce, ¼ l mléka, sůl, 50 g másla, vejce na potření.
Postup: Do mouky rozdrobte droždí, přidejte cukr, několik lžic vlažného mléka a rozmíchejte na kašičku. Nechte vzejít kvásek, přidejte vejce, rozpuštěné máslo, trochu soli a vlažné mléko. Zadělejte těsto. Nechte vykynout a na pomoučeném vále rozválejte těsto a sklenkou vykrajujte kolečka. Na jejich povrchu udělejte vidličkou rýhy, poskládejte na pomaštěný plech a ještě chvíli nechte kynout. Pak potřete rozšlehaným vejcem a dejte upéct. Upečené jidáše potíráme medem.
Zdroj: Receptář našich babiček. Stanislav Hejda, Marie Voldánová. Univerzum Praha, 1991.
Autor: Jana Poncarová
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!