Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Americké brusinky: Recepty

21. březen 2011 - Rubrika: Tipy a triky - reaguj na článek

Americké brusinky se v české kuchyni stávají čím dál oblíbenější, a to nejen díky své vynikající chuti, ale také díky svému blahodárnému vlivu na lidské zdraví. Nechte se inspirovat a podívejte se na chutné recepty!

Reklama

Americké brusinky mají mimořádně blahodárný vliv na zdraví člověka, a proto je dobré zařadit je na náš jídelní lístek. Použití v kuchyni je široké, my jsme pro vás vybrali pár zajímavých receptů.

Americké brusinky nacházejí v kuchyni široké uplatnění.Zdroj obrázku: www.americkebrusinky.cz
Americké brusinky nacházejí v kuchyni široké uplatnění.Zdroj obrázku: www.americkebrusinky.cz

K snídani je možné si připravit například ovesnou kaši s hruškami a brusinkami. K obědu doporučujeme vyzkoušet marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem a jako dezert můžete ochutnat koláč s vanilkovým pudinkem a brusinkami posypaný čokoládou.

Ovecná kaše s hruškami a brusinkami

Suroviny pro 2 osoby:

o 100 g ovesných vloček

o 250 ml nízkotučného mléka

o špetka soli

o 1 lžička hruškového sirupu nebo medu

o 1 velká hruška

o 2 lžičky citrónové šťávy

o 2 lžíce brusinkového kompotu nebo 40 g sušených brusinek

Příprava:

Vločky povařte s mlékem, solí a hruškovým sirupem do kaše. Nechte mírně zchladnout a podle potřeby znovu ochuťte hruškovým sirupem nebo medem.

Hrušku omyjte, oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny. Jádřince vykrojte, čtvrtky nakrájejte na tenké nudličky a pokapejte citrónovou šťávou. Kaši rozdělte do dvou misek a podávejte ozdobené nudličkami z hrušek a s brusinkovým kompotem nebo sušenými brusinkami.

Doba přípravy

15 minut

Americké brusinky je možné pořídit v mnoha podobách. Zdroj obrázku: wwww.americkebrusinky.cz
Americké brusinky je možné pořídit v mnoha podobách. Zdroj obrázku: wwww.americkebrusinky.cz

Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem

Suroviny pro 4 osoby:

Na steaky

  • 4 snítky rozmarýnu
  • 1 svazek tymiánu
  • 2 lžičky hrubě drceného pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 hovězí steaky à 200 g
  • Sůl

Na dip

  • 250 g cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá zelená čili paprika
  • 1 střik vermutu, např. Noilly Prat
  • 100 ml Cumberlandské omáčky
  • 75 g sušených Cranberries, amerických brusinek
  • Sůl, pepř

Příprava:

Bylinky operte a nahrubo nasekejte. V mělké misce je smíchejte s pepřem a olivovým olejem. Steaky vložte do marinády a z obou stran ji vetřete do masa. V zakryté misce uložte přes noc do lednice.

Na dip oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli. Rozpalte olej a cibuli na něm 8 – 10 minut poduste. Očistěte a opláchněte čili papričku a nakrájejte ji najemno. Přidejte ji k cibuli a krátce poduste. Poté zalijte střikem vermutu. Vmíchejte Cumberlandskou omáčku. Přidejte nahrubo nasekané americké brusinky. Trochu osolte a opepřete.

Steaky vyjměte z marinády a osušte. Grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím po obou stranách cca 5 minut. Hotové steaky posolte a podávejte společně s cibulovo-brusinkovým dipem.

Doba přípravy:

  • Cca 30 minut + doba marinování
Americké brusinky jsou ideální pro dezerty. Zdroj obrázku: www.americkebrusinky.cz
Americké brusinky jsou ideální pro dezerty. Zdroj obrázku: www.americkebrusinky.cz

Koláč s vanilkovým pudinkem a brusinkami posypaný čokoládou

Suroviny zhruba na 20 kousků:

Na směs na koláč:

  • 250 g měkkého másla
  • 250 g cukru
  • 6 vajec
  • 350 g mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 250 g sušených brusinek

Na vanilkový krém:

  • 1 balení pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 250 g měkkého másla

Kromě toho:

  • 150 g hořké čokolády, krájené
  • kakaový prášek

Příprava:

Utřete máslo do pěny. Postupně vmíchejte cukr a vejce. Přidejte prosetou mouku s práškem do pečiva a rychle ji vmíchejte do hmoty. Odejměte polovinu těsta. Do zbytku těsta přidejte kakaový prášek a mléko. Plech vyložte pečícím papírem. Dejte na něj čtvercovou formu na koláč (velkou zhruba 28x28 cm). Rozetřete na něm světlé těsto. Pak po malých hromádkách přidávejte tmavé těsto a zlehka ho zavlňte do těsta. Rozložte na něm brusinky a jemně je vtlačte do těsta. Povrch zakryjte archem pergamenového papíru. Pečte zhruba 45 minut v předehřáté troubě při 175 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů). Nechte koláč vychladnout.

Pudinkový prášek s vanilkovou příchutí rozmíchejte v 200 ml mléka. Zbytek mléka s cukrem přiveďte k varu. Přilijte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte vychladnout a občas pudink zamíchejte. Utřete máslo do krémové konzistence a po lžících přidávejte vanilkový pudink.

Krém rozetřete na koláč a posypte ho nakrájenou čokoládou. Posypte kakaem a rozložte na něj brusinky. Na 1-2 hodiny dejte koláč do lednice.

Tip: V období od září do ledna lze namísto sušených brusinek použít i čerstvé brusinky. Ohřívejte v hrnci 1-2 minuty za stálého míchání 1 balení (zhruba 350 g) čerstvých brusinek s 1 čajovou lžičkou vody a 5 polévkovými lžícemi cukru. Do tmavého těsta rozprostřete brusinky, kromě několika brusinek na ozdobu, a upečte koláč podle výše uvedeného postupu

Doba přípravy:

  • zhruba 70 minut + doba potřebná na chlazení

Zdroj, ze kterého jsou recepty převzaty: http://www.americkebrusinky.cz/

Autor: Martina Nováková

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Americké brusinky: Použití v kuchyni

Americké brusinky: Použití v kuchyni

Věděli jste o tom, že se dají americké brusinky využít v kuchyni několika způsoby? Nejznámější jsou čerstvé a sušené brusinky, své místo v kuchyni nachází i brusinkové želé, omáčka či brusinkový prášek.

Americké brusinky: Blahodárný vliv na zdraví

Americké brusinky: Blahodárný vliv na zdraví

Americké brusinky jsou obecně považovány za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Pomáhají předcházet zánětům močového měchýře, ledvin, využívají se i při podpoře léčby žaludečních vředů. Blahodárný vliv amerických brusinek na lidský organismus je obrovský a vy byste rozhodně měli zvážit je…


Americké brusinky: Pěstování a sklizeň

Americké brusinky: Pěstování a sklizeň

Americké brusinky mají blahodárný vliv na lidský organismus. Obecně jsou považovány za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Zajímá vás, jak se pěstují a sklízí? Pokud ano, je tento článek určen právě pro vás!

Recepty: Vánoční cukroví na poslední chvíli

Recepty: Vánoční cukroví na poslední chvíli

Pokud jste trochu zaspali letošní Vánoce a ještě nemáte napečeno vánoční cukroví, máte o tomto víkendu poslední možnost! Nestihnete asi upéct deset nebo dvacet druhů cukroví, které připravuje vaše babička, ale nic není ještě ztraceno. Podívejte se na rychlé recepty na vánoční cukroví!


Velikonoční RECEPTY: Nádivka, mazanec, jidáše

Velikonoční RECEPTY: Nádivka,  mazanec,  jidáše

Velikonoční mazanec můžete dnes pohodlně koupit v supermarketu. Moc si na něm ale nepochutnáte. Tomu domácímu se nic nevyrovná. Přinášíme proto nejen osvědčený recept na mazanec, ale také na nádivku a jidáše, které byly tradičním českým velikonočním jídlem.

Vánoční cukroví podle našich babiček + recepty

Vánoční cukroví podle našich babiček + recepty

Doba před Vánoci je krom jiného také ve znamení pečení vánočního cukroví. Každý z vás má jistě své oblíbené druhy cukroví. Jaké jsou nejoblíbenější druhy a jakým způsobem se dělají? To se dozvíte v dnešním článku.