Kustovnice čínská neboli goji
13. duben 2011 - Rubrika: Zahrada - reaguj na článekKustovnice čínská se řadí mezi klenoty tradiční čínské medicíny. Že jste o ní ještě neslyšeli? Velká škoda! Jedná se o omlazující ovoce plné vitamínu a antioxidantů, které už si své místo vydobylo i na českém trhu.
ReklamaStejně jako rakytník, či americké brusinky, se o kustovnici čínskou začínají zajímat i čeští spotřebitelé. Co je na této rostlince zajímavého?
Kustovnice čínská, známá také jako goji (godži) se používá již po celá staletí v Číně jako omlazující ovoce. Roste na středně velkých keřích v úrodném himálajském podhůří. A proč omlazující? V oblastech, kde jsou goji pravidelnou součástí jídelníčku, nalezneme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na zemi.
Goji: Ovoce plné vitamínů
Tradiční čínská medicína již po staletí považuje goji za léčivé ovoce, jež podporuje dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci bez známek jakýkoliv negativních vedlejších účinků. Čím to je?
Kustovnice čínská obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, např. vitamín C, B1, B2 a E, aktivní polysacharidy, řadu důležitých stopových prvků (selen, železo, zinek, vápník, atd.) a důležité aminokyseliny včetně esenciálních aminokyselin.
Díky tomu, že goji obsahuje neuvěřitelných 18 druhů aminokyselin, včetně osmi esenciálních, 21 stopových prvků, patří z nutričního hlediska jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na zemi. Uvádí se, že goji je jedinečnou, živinami nabitou „superpotravinou“.
Goji: Vliv na lidské zdraví
Díky výše uvedeným zdraví prospěšným látkám má goji velmi blahý vliv na zdraví organismu. Pomáhá při boji se zvýšenou hladinou cholesterolu, má vliv na snižování krevního tlaku a zlepšuje krvetvorbu.
Kustovnice pomáhá při problémech s prostatou. Dokonce může omezit rozšiřování lupenky a dalších kožních onemocnění. Příznivě harmonizuje činnost ledvin a jater. Díky tomu, že zvlhčuje plíce, pomáhá astmatikům a alergikům. Posiluje také zrak.
Goji obsahuje výjimečně silné antioxidanty, díky kterým pomáhá zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu. Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. No řekněte sami, nejedná se o úžasnou rostlinku?
Goji: Jak chutná?
Vzhledem se kustovnice nápadně podobá šípku, sušená pak vypadá jako větší červené borůvky. Chuťově je kustovnice čínská podobná sušeným brusinkám, jablkům a šípkům. Její chuť je příjemně sladkokyselá.
Vzhledem k tomu, že goji nejsou nijak upravované, ani sířené, mohou se konzumovat přímo. Ideální jsou jako zdravá svačinka, přidávají se např. do jogurtů či cereálních směsí. Z goji se dá také vyluhovat čaj.
Autor: Martina Nováková
[Nahoru ↑]
ReklamaHodnocení
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!