Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Jak pěstovat cibuli?

12. duben 2012 - Rubrika: Zahrada - reaguj na článek

Komu by se nepřejedla čínská a španělská cibule, na kterou běžně narazíme v supermarketech. Není dobrá, není šťavnatá a dozlatova ji neosmažíte. Přemýšleli jste nad tím, že byste si vypěstovali cibuli vlastní? Je nejvyšší čas ji zasadit!

Reklama

Pěstování cibule není vůbec náročné a zvládne ho i začínající zahrádkář. Potřebovat budete kousek země, rýč, motyčku, sazečky, které koupíte v zahradnictví a také dobrou náladu, protože s ní jde vše mnohem lépe od ruky!

Příprava půdy pro cibuli

Cibule není náročná rostlina. Nepotřebuje speciální péči ani hnojení. Vyhovuje ji spíše neutrální, mírně písčitá půda, kterou můžete obohatit kompostem. Záhon připravte běžným postupem – zryjte ho, přidejte trochu kompostu a větší hrudky „rozbijte“ hráběmi.

Sázení cibulových sazeček

Výběru sazeček věnujte zvláštní pozornost. Měly by být kvalitní a nepoškozené. Jestliže jsou narušené nebo plesnivé, vyřaďte je.

Sazečky se sází koncem března až počátkem dubna asi na vzdálenost 10 až 15 cm od sebe. Do půdy je vtlačujte tak, aby cibulky byly zakryté hlínou.

Péče a zálivka

Cibule není náročná na péči. Stačí ji jednou až dvakrát vyplít. Se zálivkou to není nutné přehánět. Rozhodně cibulový záhon nepřemokřete. Cibule snese i delší dobu sucho, takže nemusíte mít strach, pokud například odjedete na dovolenou.

Především ve druhé polovině vegetace preferuje cibule sušší půdu, proto ji zalívejte opravdu spíše v případě suchého počasí.

Sklizeň cibule

Cibule je připraven na sklizeň v době, kdy nať začne žloutnout. Samozřejmě můžete mladé cibulky používat již dříve – jsou výborné například při letním grilování.

Cibule vytahujte ze záhonu, svažte je do typických svazků a zavěšte na suché a teplé a vzdušné místo, aby doschla (výborná je například půda). Skladujte v suchu na chladnějším místě, aby vám co nejdéle vydržela (zvláště k jaru má tendenci měknout a klíčit).

Autor: Jana Poncarová

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 1x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Jak pěstovat jahody?

Jak pěstovat jahody?

Jahody jsou oblíbené letní ovoce. Krásně voní, jsou osvěžující a zpestří náš jídelníček. Navíc obsahují vysoké množství vitamínu C, které je srovnatelné s citrusovými plody. Dost důvodů na to, abychom se jahody pokusili vypěstovat sami

Pěstování paprik: Jak je pěstovat ve skleníku a ve venkovním prostředí

Pěstování paprik: Jak je pěstovat ve skleníku a ve venkovním prostředí

Většinu odrůd lze pěstovat i ve venkovním prostředí, ale má to svá pravidla. Papriky obecně holdují teplému a vlhkému klimatu, proto je pro ně ještě lepší, když rostou ve sklenících či fóliovnících.


Pěstování rajčat: Výsadba, zálivka, sklizeň

Pěstování rajčat: Výsadba, zálivka, sklizeň

Každý, kdo ochutnal domácí rajčata, ví, že chutnají naprosto jinak než ta zakoupená v supermarketu. Jsou šťavnatá, mají výraznou chuť a samozřejmě jsou mnohem zdravější. Dost důvodů na to, abyste si vypěstovali rajčata sami.

Americké brusinky: Pěstování a sklizeň

Americké brusinky: Pěstování a sklizeň

Americké brusinky mají blahodárný vliv na lidský organismus. Obecně jsou považovány za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Zajímá vás, jak se pěstují a sklízí? Pokud ano, je tento článek určen právě pro vás!


Pěstování bylinek: Co a jak si vypěstovat?

Pěstování bylinek:  Co a jak si vypěstovat?

Bylinky byly neopominutelnou součástí zahrádek našich předků. Používaly se jako přísady do pokrmů a především se s nimi léčily nejrůznější neduhy. Pokud si chcete zpestřit své kulinářské výtvory čerstvými bylinkami nebo si připravit vlastní léčivé odvary, jen nejvyšší čas si bylinky vysít.

Pěstování bylinek doma: Bazalka po celý rok

Pěstování bylinek doma: Bazalka po celý rok

Bylinky a nejrůznější koření se opět vrací do našich kuchyní. Nevíte, jak si doma bylinky vypěstovat a do jakých pokrmů je použít? Sledujte náš seriál, kde vám prozradíme, jak na to. Začínáme tím nejjednodušším – bazalkou.