Pěstování bylinek doma: Bazalka po celý rok
13. červen 2010 - Rubrika: Zahrada - reaguj na článekBylinky byly nedílnou součástí kuchyně našich předků. Bez nich by jídlo neochutili – neexistovali totiž nejrůznější náhražky a směsi na dochucení vepřového, kuřecího nebo rybího masa. Bazalka, rozmarýn, dobromysl, majoránka nebo kmín rostly běžně na zahrádkách, kde byly po celé jaro a léto po ruce. Na zimu se bylinky nasušily.
ReklamaBylinky pěstujte doma
Pokud holdujete zdravým pokrmům a chcete doplnit vitamíny nebo vyřešit nejrůznější zdravotní potíže, zkuste si vypěstovat bylinky sami. Vůbec nevadí, že nemáte vlastní záhonek. Většinu bylinek a koření lze vypěstovat v květináči. Dnes začneme s velmi nenáročnou, ale v kuchyni velmi vděčnou bazalkou.
Bazalka přišla z Indie
Bazalka podle všeho pochází z Indie, ale v Evropě byla známá již ve středověku. Ačkoli je bazalka využívána především v kuchyni, má také léčebné účinky a pomáhá především při potížích s dýcháním, pozitivně působí také na zažívání. Nejznámější je bazalka se svěže zelenými listy, k dostání je ale i bazalka s vínovým zabarvením.
Bazalka – nenáročná bylinka
Bazalce stačí opravdu málo – v podstatě jen světlo, teplo a dostatek vody. Pro pěstování bazalky (i dalších bylin) se hodí především klasické květináče z pálené hlíny, které na rozdíl od těch umělohmotných propouští vzduch ke kořenům rostlin. Květináč naplňte zeminou, nasypte dostatek semínek, zakryjte je substrátem a zalijte.
Bazalka potřebuje vodu a světlo
Květináč s bazalkou umístěte na slunné, teplé místo – ideálně na parapet u okna. Pravidelně rostlinky zalévejte a intenzitu zálivky přizpůsobte teplotě pokoje a počasí. Pokud je venku horko a na bazalku celý den praží slunce, potřebuje více vody než v chladnějších dnech. Nedostatek vody poznáme tak, že rostlina bude mít svěšené lístky – nic se ale neděje, po zalití se většinou vzpamatuje.
Bazalka roste velmi rychle a v podstatě již za pár dní můžeme sklízet první lístky. Ty lze použít do salátů, posekané na dochucení masa, těstovin nebo pizzy. Bazalku můžeme v bytě pěstovat po celý rok, proto není nutné si její lístky sušit – čerstvé jsou přece jen chutnější.
Tip: Špagety s lučinou a bazalkou
Ingredience: špagety, lučina, čerstvé listy bazalky, jedna cibule, tři stroužky česneku, olivový olej, cherry rajčátka
Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Cibuli pokrájíme najemno a osmahneme na olivovém oleji. Když je cibule lehce osmahnutá, přidáme lisovaný česnek, pokrájená rajčátka a krátce orestujeme. Nakonec vmícháme lučinu a listy bazalky. Uvařené špagety přidáme na pánev, vše promícháme a servírujeme.
Autor: Jana Poncarová
[Nahoru ↑]
ReklamaHodnocení
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!