Vybíráme kvalitní mrazáky do domu i do bytu
11. červenec 2011 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článekNepochybně velmi důležitým vybavením do domácnosti je mraznička. Díky mrazáku můžeme uchovávat potraviny i několik měsíců. Při výběru mrazáku bychom si měli ujasnit, jaký požadujeme jeho objem a rozměry. Důležitým kritériem při výběru by pak kromě ceny měla být také jeho kvalita a zejména spotřeba energie.
ReklamaPři nákupu mrazáků se u prodejců setkáme zpravidla se třemi základními druhy. V prvním případě jde o truhlicový mrazák, druhým typem jsou pak šuplíkové mrazničky a třetím vestavné mrazáky. Všechny mají určité přednosti, ne každý druh se Vám však do kuchyně bytu či domu bude hodit.
Truhlicové mrazáky
Truhlicový mrazák, někdy také označovaný jako pultový, má otevírání shora. Díky tomu je objem více využitelný než u dalších dvou typů. Takovýto mrazák se hodí spíše pro lidi, kteří chtějí potřebují pro mražené potraviny více prostoru. Truhlicové mrazáky mají obecně i jednu zásadní přednost - jsou energeticky méně náročné, a to i díky dobré tepelné izolaci. Na druhou stranu se dá tomuto typu mrazáků vytknout značná nepřehlednost - na potraviny zde nejsou žádné přihrádky, takže se může lehce stát, že potravinu, kterou chceme vyndat, najdeme až po náročném vytáhnutí dalších mražených výrobků, které jsou na ní naskládány.
Šuplíkové mrazáky
Druhým typem jsou klasické šuplíkové mrazáky, které má většina lidí. Jedná se o produkty, které se co do vzhledu blíží chladničce, mají dvířka, jež se otevírají tahem k sobě. U většiny moderních těchto skříňových mrazáků najdeme uvnitř několik přihrádek, které zlepšují přehlednost a uskladnění. Tyto přihrádky však na druhou stranu mnohdy výrazně snižují prostor pro skladování.
Vestavené mrazáky
Závěrem určitě zmiňme také vestavné mrazáky, které, jak už z názvu vyplývá, jsou vhodné pro zabudování přímo do kuchyňské linky. Díky tomu, že v jeho blízkosti může být vyšší teplota, musíme počítat s tím, že spotřeba energií je výrazně vyšší nežli u dvou předchozích typů mrazáků.
Kombinované chladničky
Velmi oblíbené jsou také tzv. kombinované chladničky, jejichž jednu část tvoří klasický chladicí prostor, druhá je pak tvořena mrazákem. Kombinované chladničky však obvykle nenabízejí tolik mrazicího prostoru a jsou tudíž vhodnější pro lidi, kteří mrazáky příliš nevyužívají.
Autor: Roman Beneš
Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!