Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Vlastnosti indukčního vařiče

3. srpen 2012 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článek

Indukční vařiče se vyskytují stále častěji nahrazují klasické elektrické či plynové sporáky. Jedná se o moderní kuchyňské spotřebiče, které využívají indukčního ohřevu. V cívce, která je z měděného drátu, vzniká působením elektrického proudu magnetické pole, které působí na dno hrnců či pánví, v nichž vznikají vířivé proudy. Ty se díky elektrickému odporu následně mění na teplo.

Reklama

Rychlé a ekonomické vaření

Indukční vařič je populární zejména díky tomu, že dokáže šetřit čas, který strávíme vařením. Ohřívání vody nebo rozpálení oleje v pánví je zde podstatně rychlejší nežli u jiných druhů vařičů. Díky tomu je používání indukčního vařiče výhodné také z ekonomického hlediska. Rychlejší vaření totiž znamená menší spotřebu energií, což se pozitivně projeví při placení složenek za elektřinu. Indukční vařiče mají také mnohem vyšší účinnost.

Pokrmy připravované na indukci jsou zdravější a bezpečnější

Vaření na indukčním sporáku je vhodné pro laiky i profesionály. Ti oceňují zejména možnost přesného nastavení teploty. Zatímco u běžných sporáků lze velmi těžko ohlídat, aby se tuk v pánvi nepřepalovat, u indukčního vařiče je možné regulovat teplotu s přesností zhruba kolem dvou stupňů Celsia. Nejenže se pokrmy nepřipalují ( a tím pádem není potřeba mít nad vařičem digestoř), ale jsou také rovnoměrněji propečené a tím pádem i zdravější. Dá se tak dokonce říci, že vaření na indukci je zdravé. Kromě zdraví lze ocenit také bezpečnost tohoto spotřebiče. Už po několika málo minutách je varná deska studená, zahřívá se vlastně jen ode dna pánví či hrnců. U indukce je tak minimální riziko popálení, nehrozí zde ani vznik požáru apod.

Nádobí pro indukční vařiče

Pro vaření na indukci je velmi důležité zvolit vhodné nádobí. Nelze použít každý typ nádobí, pouze to, které má feromagnetické dno. Rozhodně tak na indukci nestavme nerezové pánve a hrnce, nádobí se skleněným či keramickým dnem.

Foto: cs.wikipedia.org

Autor: Roman Beneš

Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Betonová střešní krytina: Vlastnosti betonových tašek

Betonová střešní krytina: Vlastnosti betonových tašek

V tuzemsku se při realizaci a renovaci střechy, respektive její pokládce, hojně používají betonové střešní tašky. Tento tradiční materiál má své přednosti i nedostatky. Vyhodnocení kladů a záporů betonové střešní krytiny je potřeba zvážit ve chvíli,

Kuchyňská váha: Závěsné a stolní váhy do kuchyně, jejich výběr a vlastnosti

Kuchyňská váha: Závěsné a stolní váhy do kuchyně, jejich výběr a vlastnosti

Při vaření není každý z nás obdarován schopností naměřit jednotlivé ingredience „od oka“. Na to je potřeba mít dostatek praxe. Zejména ti z vás, kteří s vařením a pečením teprve začínají, tak určitě budou potřebovat pomocníka v podobě kuchyňské váhy.


Indukční vaření: Princip a výhody

Indukční vaření: Princip a výhody

Pro vaření v domácí kuchyni se stále častěji využívají indukční desky. Indukční vaření přináší nejednu výhodu. Jaký je princip a hlavní přednosti indukčních desek?

Indukční titanové nádobí: Zdravé vaření každý den

Indukční titanové nádobí: Zdravé vaření každý den

Při nákupu nového sporáku do kuchyně si mnoho lidí vybírá moderní indukční vařiče. V případě, že si takovýto vařič pořídíte, je třeba si také zjistit, zda na něm budete moci využívat nádobí, tedy hrnce či pánve, které doma máte. Ne všechny druhy nádobí totiž na indukčních vařičích lze používat.


Měděné a litinové nádobí: moderní trend pro kuchyně

Měděné a litinové nádobí: moderní trend pro kuchyně

Moderní kuchyně si jistě zaslouží také kvalitní a technicky dokonalé nádobí. Dnes mají hospodyňky a vůbec všichni ti, které občas nemine vaření v domácnosti, na výběr z mnoha druhů nádobí. Vyrábí se klasické smaltované nádobí, které však již moderním trendům v kuchyni příliš nevyhovuje. Naopak skvěl…

Zdící materiály pro stavbu domu

Zdící materiály pro stavbu domu

Základem každého domu je zdivo. Právě jeho výběr a vlastnosti mohou podstatně ovlivnit kvalitu bydlení. Při výběru zdících materiálů bychom se měli orientovat především dle toho, jaké má zdivo tepelně izolační vlastnosti, jaká je životnost materiálu a konstrukce jako celku, dále bychom se měli zaměř…