Měděné a litinové nádobí: moderní trend pro kuchyně
27. říjen 2011 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článekModerní kuchyně si jistě zaslouží také kvalitní a technicky dokonalé nádobí. Dnes mají hospodyňky a vůbec všichni ti, které občas nemine vaření v domácnosti, na výběr z mnoha druhů nádobí. Vyrábí se klasické smaltované nádobí, které však již moderním trendům v kuchyni příliš nevyhovuje. Naopak skvělou záležitostí je měděné nádobí a v poslední době si velkou oblibu získalo mezi amatérskými i profesionálními kuchaři také litinové nádobí.
ReklamaVýhody litinového a měděného nádobí
Pojďme si alespoň ve stručnosti nastínit výhody a vlastnosti výše uvedených dvou druhů nádobí. Oba dva typy, měděné i litinové nádobí, mají velmi dobré vodivé vlastnosti. U mědi je známo, že dokáže teplo velmi dobře rozvádět. Právě proto jsou tyto vlastnosti využity i při výrobě hrnců, pánví a kastrolů, neboť měděný plášť nádobí dokáže velmi efektivně rozvádět teplo po celém obvodu. Tím pádem je vaření daleko rychlejší, příprava pokrmů zabere méně času a dochází tím i k úsporám na energiích, neboť spotřebujete méně elektrické energie či plynu.
Jídlo je chutné a zdravé
Pokud použijeme například hrnec na těstoviny z mědi ( nebo také z litiny), je spotřeba energií až o 40% nižší nežli u běžných hrnců. Jídlo navíc při rychlejší úpravě neztratí vitamíny, které náš organismus potřebuje. Podobné vlastnosti jako měď má i litinové nádobí. Volbou jednoho z těchto druhů materiálu tak vaření ve Vaší kuchyni bude nejen snadnější, ale zároveň i energeticky úspornější.
foto: kulina.cz
Autor: Roman Beneš
Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+
[Nahoru ↑]
Reklama