Jak si poradit s ergonomií kuchyně? Stačí se řídit jednoduchými zásadami
27. říjen 2014 - Rubrika: Kuchyně - Komentáře: 2Někdy je pohled na domácí hospodyně a příležitostné kuchaře doslova tragikomický. Neustále běhají od plotny k pracovní ploše linky, hledají potřebné pomůcky a ingredience. V případě, že jsou zde dokonce dvě osoby naráz, je situace o to horší. Je to dáno tím, že při realizaci prostoru kuchyně nedbali na zásady ergonomie, správného rozmístění jednotlivých prostor a zón linky a jejího bezprostředního okolí.
ReklamaProč vůbec přemýšlet o správné ergonomii?
Pokud se chcete vyhnout situaci, kdy se ve své kuchyni budete špatně orientovat a při každé přípravě jídel se hodně naběháte, pak je důležité přemýšlet o tom, jak prostor kuchyně správně rozvrhnout.
Je rozdíl, když máte pracovní plochu, na které zpracováváte potraviny, na hony vzdálenou od chladničky, kde většinu surovin uskladňujete, nebo se nachází jen dva či tři kroky od ní. Totéž platí také při umístění dřezu v souvislosti s pracovní plochou a plotnou.
Roli hraje také rozmístění poliček, komody apod. zkrátka veškerého vybavení, které je pro vaši kuchyni nezbytné. Je třeba respektovat jisté zákonitosti, které proces přípravy jídel vyžaduje.
Dělení zón
Možná víte, že se kuchyně dělí minimálně na tři zóny – zónu vaření, mytí a ukládání. Při jejich rozložení je samozřejmě potřeba brát v potaz celkový tvar kuchyně a kuchyňské linky. Nejjednodušší je logicky situace v případě klasické přímé linky, trochu složitější je to u prostornější linky ve tvaru písmene U, T či kuchyně s ostrůvkem veprostřed.
Hlavní zásady jsou:
- Varnou zónu vždy umisťujte v těsném sousedství dřezu a také pracovní plochy. Je to z toho důvodu, že budete manipulovat s horkými pánvičkami a hrnci a je tak nutné mít odkladní místo co nejblíže sporáku.
- V blízkosti varné desky a pracovní plochy nesmí chybět mycí zóna, tedy dřez a také prostor pro odkapání nádobí. Pakliže využíváte myčku nádobí, i ta by měla být blízko dřezu. Spoustu nádobí totiž před vložením do myčky nejprve namočíte, a to právě ve dřezu.
- Veškeré nádobí byste měli mít po ruce, tedy ideálně ve skříňkách nad či pod pracovní deskou tak, abyste do něj ihned mohli vložit zpracované potraviny. Samotné ingredience a potraviny skladujte vždy podle toho, co vyžadují. Tedy hlavně v chladničce, případně ve spíži. Ani spíž ale nesmí být daleko, maximálně nějaké tři metry od pracovní desky kuchyňské linky.
Pro lepší představu je vhodné si uvědomit, jak vlastně krok za krokem probíhá příprava jídla. Nejprve jdete do chladničky, kde si vezmete všechny potřebné ingredience. Pak je dáte na odkládací místo. Pokračujete přes přípravnou zónu. Jakmile je vše připraveno, následuje proces vaření či pečení, přistupujete tak do varné zóny. Z varné zóny se opět přesunujete, a to buď k pracovní desce, v lepším případě pak ke speciální servírovací ploše. Na závěr vás čeká mycí zóna, v níž umyjete špinavé nádobí.
Nákup kuchyňské sestavy vám usnadní práci
Už tohoto postupu si snadno odvodíte, jak by po sobě měly následovat jednotlivé zóny. Na správném rozdělení kuchyně si dejte záležet, a to hlavně při výběru nábytku. Nejjednodušší situaci budou mít ti z vás, kteří si objednají rovnou celou kuchyňskou sestavu. Zde stačí pouze zohlednit prostor vaší kuchyně, její dispozice. Jinak už není třeba řešit rozpracování zón, to za vás provedli výrobci a designéři.
Pěkným příkladem, jak efektivně působí prostor kuchyně ve chvíli, kdy autor realizace myslel na ergonomii, je kuchyně v přírodním barevném provedení ALBA, kterou má ve své nabídce prodejce SCONTO Nábytek.
Kuchyně Alba
Jde o kuchyni v klasickém stylu, která má perfektně rozmístěné jednotlivé zóny tak, abyste zde při přípravě jídel nemuseli naběhat desítky metrů. Je zde myšleno i na případné umístění kuchyňských spotřebičů. Krom toho působí zajímavě i z hlediska designu, který je jednoduchý. Jednoduchost je v případě realizace kuchyně na místě, přírodní barvy a přímé linky hrají prim.
Chcete-li si pořídit kuchyni ALBA či některou z mnoha dalších variant, pak navštivte webové stránky http://www.sconto.cz.
Foto: sconto.cz
Komerční sdělení
-pla-
Autor: Roman Beneš
Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Ivulínek
sobota, 19. prosinec 202023:14
No, my jsme si s ergonomíí kuchyně opravdu dlouho nevěděli rady a to až do tý doby, dokud jsme si prostě neposlali k nám domu lidi z http://pwinterier.cz a ti za nás náš problém s ergonomií a ostatně vším jiným, co v naše bytě bylo špatně, pořadili a vyměnili :-D Veliká chvála jde směrem k této firmě!
Napsal: Ivulínek [Odpovědět]
Valounek
úterý, 19. červenec 202208:57
to Ivulínek: Víte co, já si myslím, že ono je to pořád stejné. Člověk by měl jak v kuchyni, tak v koupelně využívat maximální množství úložného prostoru a forma by nikdy neměla mít přednost nad praktičností. Jinak to neposkládáte dohromady. My jsme si do koupelny pořídili tyhle závěsné skříňky odhttps://www.aplomo-koupelny.cz/koupelnove-skrinky-zavesne-2/ a jsme s tím v pohodě a ušetřili jsme místo pod nimi, kde máme nějaké další věci. Na tohle si člověk ale přijde sám doma a nepotřebuje k tomu nějakého odborníka na interiéry.