Správná ergonomie kuchyně: Jak rozvrhnout jednotlivé zóny
1. červen 2013 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článekAby vaření a další práce v kuchyni pobíhaly snadno a pohodlně, je potřeba se zaměřit na ergonomii, tedy logiku uspořádání jednotlivých zón.
ReklamaProstor v moderní kuchyni je nutné při realizaci vytvořit tak, aby měl určitou logiku. Během vaření se pak nemusíme neustále pohybovat, přebíhat a mít tak při práci chaos a nepořádek.
Varná zóna
Kuchyni bychom měli rozdělit na několik základních zón. Tou první je varná zóna. Ta se nachází v okolí varné desky, sporáku. Součástí varné zóny by měla být odkládací plocha, ideálně po obou stranách varné desky.
V dosahu varné zóny musí být veškeré nádobí, které využíváme k vaření, tedy zejména pánve, kastroly a hrnce, pokličky atd.
Přípravná zóna
Na varnou zónu má v dobře zařízené kuchyni volně navazovat přípravná zóna. Zde probíhají veškeré přípravné práce před tím, nežli začneme vařit na sporáku či v troubě.
Pro přípravnou zónu je zvláště důležité, aby zde byl dostatečný prostor pro zpracovávání potravin a všech surovin. Právě v této zóně probíhá krájení, sekání a další činnosti.
Hlavním bodem je zde pracovní deska. Při její instalaci je důležitá správná výška, která by měla odpovídat velikosti naší postavy. Za ideální výšku se u pracovní desky považuje cca 90 centimetrů nad zemí.
Součástí přípravné zóny pak mohou být i drobné spotřebiče, jako například kuchyňský robot nebo váha.
Mycí zóna
Další zónou, kterou je ideální oddělit od přípravné a varné, pakliže to umožňuje prostor naší kuchyně, je mycí zóna. Součástí mycí zóny je vždy dřez a odkapávací prostor, případně pak také myčka nádobí.
V těsné blízkosti dřezu je vhodné udělat prostor pro mycí prostředky, utěrky a další pomůcky, které se během mytí nádobí využívají. Do prostoru je vhodné umístit také odpadkový koš.
Skladovací a zásobovací zóna
Poslední nezbytnou součástí prostoru je skladovací zóna. Ty by měla být v krajní časti kuchyně ( v kontextu ostatních zón buď nalevo či napravo).
Součástí skladovací zóny jsou chladnička, mrazák, případně i spíž na ukládání trvanlivějších potravin.
Autor: Roman Beneš
Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!