TZ: Jaké jsou nejnovější trendy v oblasti výběru kuchyňské desky?
29. srpen 2014 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článekVíte, která část kuchyně je nejvíce používaná a je nejvíce viditelná? Je jí pracovní deska. V něčem to je podobné jako s botami. Každý si jich všimne. Velmi drahý oblek v kombinaci s rozervanými křuskami neoslní, naopak krásné boty pozvednou i skromné oblečení. Přesto lidé výběr pracovní desky berou často až jako poslední položku po zvolení samotné kuchyňské linky a jejích doplňků. Deska přitom může významně ovlivnit vzhled celé kuchyně a především pocit z jejího používání. Zásadní rozhodnutí se týká především materiálu, z kterého se pracovní kuchyňské desky vyrábí. Seznamte se s výhodami a nevýhodami jednotlivých typů.
ReklamaLaminátové desky
Laminátové desky najdeme v českých domácnostech zdaleka nejčastěji. Jde většinou až o řádově levnější volbu oproti jiným variantám. Desky jsou vytvořené z dřevěných třísek spojených syntetickými pryskyřicemi, které jsou tvrzené při vysokém tlaku a teplotě. Poté jsou laminovány, tedy pokryty papírem napuštěným pryskyřicí. Prodávají se v různých úrovních kvality, odlišnost přitom může být třeba i v odolnosti teplotě. Lze doporučit desky s tzv. vysokotlakým laminátem, které mají nejdelší životnost.
Lepší desky mají postformingové zakončení spodních a předních hran, které zabraňuje vsáknutí vlhkosti do desky. Právě možnost nabobtnání po vniknutí vody do dřevotřískové části a náchylnost k mechanickému poškození patří mezi největší nevýhody. I proto je například velice důležité správně instalovat dřez a těsnění kolem jeho okrajů.
Výhody:
- Velký výběr barev a dekorů
- Snadná údržba (stačí hadřík se saponátem, není nutná impregnace či speciální přípravy)
- Nízká cena
Nevýhody:
- Snadné poškození desky (především nožem, vysokou teplotou)
- Při vniknutí vody do dřevotřísky hrozí nabobtnání
- Nelze opravit například přebroušením, nutná výměna
- Viditelné spoje
Nerezové desky
Nerezové pracovní desky jsou známy především z restauračních provozů a jídelen. Jde o hygienické řešení, které toho mnoho vydrží a má snadnou údržbu. Nijak nevadí, když na desku vyprskne vroucí olej, nebo na ni položíte horký hrnec. V poslední době se ale s rostoucí módou designově minimalistických kuchyní ve vysokém lesku můžeme s nerezovými deskami setkávat i v domácnostech.
Pozitivní je také to, že jde pořídit i nerezové umyvadlo přímo vsazené v desce - ta tak může být jedním funkčním kusem. Ano, všechny výše uvedené užitné vlastnosti platí. Ale pravdou je také to, že se deska užíváním poškrábe, a udržet ji lesklou a bez otisků je takřka nemožné. Pokud jste se do nerezové pracovní desky zamilovali na produktové fotografii, vězte, že realita běžného používání je mnohem upatlanější.
Výhody:
- Odolná proti vyšším teplotám
- Životnost
- Hygieničnost
Nevýhody:
- Viditelnost otisků a polití
- Sklony k poškrábání
- Pořizovací cena
- Nenabízí příliš kuchyňských studií
Dřevěné desky
Přírodní materiály jsou trendy. Dřevěné desky z masivu mohou být krásné a skutečně dokážou vzhled některých typů kuchyňských linek výrazně povýšit. Daní je ovšem jejich náchylnost k opotřebení. Pro jeho přiblížení se doma podívejte na zasloužilé dřevěné prkénko.
Pro prodloužení životnosti je potřeba desku ošetřovat speciálním olejem. Časem se ale pravděpodobně stejně nevyhnete poškrábání a případně i mapám od rozlitých barevných tekutin. Deska jde nicméně renovovat přebroušením, které se minimálně o škrábance postará.
Stejně jako u jakéhokoliv jiného masivu platí, že příliš dekorů dřeva v jedné místnosti škodí. Sladění s podlahou nebo dvířky kuchyně tak nemusí být vůbec jednoduché.
Výhody:
- Přírodní vzhled
- Odolná proti vyšším teplotám
- Lze přebrousit
Nevýhody:
- Měkký materiál
- Bez ošetření olejem či vosky vyšší nasákavost
- Nutná pečlivá údržba
- Obtížné vhodně zkombinovat s ostatními prvky kuchyně
Kamenné desky
Přírodní kámen je asi tím nejluxusnějším a nejdražším materiálem, který si můžete do kuchyně pořídit. Výjimkou nejsou ani desky za statisíce korun. Používán je travertin, vápenec a žula. První dva zmíněné kameny jsou pórovitější, i proto je žula nejčastější. Mezi její výhody patří, že je vhodná i na parapety a podlahy, a tak se dá celý interiér dobře sladit. Jednolitosti pomáhá i to, že lze nechat vyrobit z kamene také dřez, leštěné drážky v pracovní desce mohou posloužit jako prostor pro odkládání nádobí.
Barev a druhů existuje celá řada, jejich pořizovací cena se ovšem často výrazně liší. U barevnosti je třeba podotknout, že u přírodních materiálů nelze zaručit stálost barev a takřka neexistuje deska, která by měla neměnný dekor pro celé své délce - pro někoho je to znak unikátnosti a přednost, někomu to vadí.
Zejména žula je velice odolná, především proti mechanickému opotřebení a vyšším teplotám, méně však proti chemikáliím, olejům a například červenému vínu. I proto je vhodné ošetřovat kámen speciální impregnací. I tento materiál lze přebrousit.
Deska z kamene je pěkných pár metráků přírody ve vaší kuchyni. Pracovní deska tak musí být na tuto zátěž připravena - i proto není radno řešit její výběr samostatně nakonec.
Výhody:
- Luxusní materiál
- Vysoká tepelná a mechanická odolnost
- Unikátnost
- Možnost sladění s dlažbou, parapety
Nevýhody:
- Nižší odolnost proti tvorbě skvrn
- Nejednotnost struktury po celém povrchu desky
- Vysoká hmotnost
- Cena
Desky z technického kamene
Desky z technického kamene se z hlediska životnosti přírodnímu kameni vyrovnají. Ostatně tyto desky jsou z více jak z 90 % z přírodního materiálu, nejčastěji z drceného křemene. Ten je lisován do výsledné podoby spolu s pryskyřicí a barevnými pigmenty. V některých vlastnostech pak přírodní kámen dokonce překonávají. Mají vyšší mechanickou odolnost. Mají téměř nulovou nasákavost, a jsou tak odolné proti vnikání vody i chemickému znečištění. Díky nízké nasákavosti lze také instalovat dřez zespodu do roviny s pracovní deskou.
V patrnosti je nutné držet vyšší hmotnost desky a s tím spojenou nutnost výběru kuchyně, která zátěž několika metráků vydrží. Pro někoho může být v této luxusní kategorii negativem to, že desky nejsou tak unikátní jako konkrétní přírodní kámen. Skutečností nicméně je, že v přírodním kameni nelze vyloučit výskyt nedostatků či zpočátku neznatelných prasklin, které se objeví až při používání. Technický kámen díky svému standardizovanému zpracování naopak přináší lidem snazší výběr z předem dané nabídky barev, dekorů a tlouštěk desek i lepší představu o tom, co jako zákazníci dostanou.
Výhody:
- Luxusní materiál
- Vysoká pevnost a mechanická odolnost
- Nízká nasákavost
- Velký výběr dekorů a barev
Nevýhody:
- Vyšší hmotnost
Ať se rozhodnete pro jakoukoliv z variant pracovní desky, snažte se zkonzultovat její soulad s vámi vybranou kuchyňskou linkou se specialisty. To samé platí pro instalaci. Bez odborné pomoci zvládnou lidé mnohdy svépomocí upevnit laminátovou pracovní desku.
Není ovšem výjimkou, že baterii usazenou přímo v desce dostatečně neutěsní, a poté není k znehodnocení desky daleko. U dalších materiálů je instalace odborníky spíše pravidlem. Právě na detailech, jako jsou způsob usazení dřezu, zakončení desky či spáry u napojení více desek k sobě, výrazně záleží celkový vzhled, funkčnost i výdrž kuchyňské pracovní plochy. Když se ovšem vše povede, stojí to za to. Kvalitní pracovní deska je totiž tou pravou ozdobou kuchyně.
Tisková zpráva Focus Agency, s.r.o.
Autor: Redakce
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!