Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Recept na velikonoční nádivku a vajíčkovou pomazánku

6. duben 2012 - Rubrika: Tipy a triky - reaguj na článek

Kromě velikonočního beránka a mazance nesmí na svátečním stole o velikonocích chybět také další dobroty – zejména nádivka. Nebojte se, při troše dobré vůle ji zvládne připravit i méně zkušená kuchařka nebo kuchař.

Reklama

Recept na velikonoční nádivku

Velikonoční nádivce se říká různé – třeba také řežábek. Jde o tradiční jídlo, které nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Nádivka se připravuje z uzeného masa, vajíček, která jsou na jaře nejzdravější, a přidávají se do ní zelené bylinky – především kopřivy. Jestliže je pro vás složité opatřit si kopřivy, můžete použít také například pažitku nebo petrželku, které bez problémů koupíte v supermarketu.

Ingredience: 400 g vařeného uzeného masa, 6 rohlíků, 30 g droždí, 6 – 8 vajec, 2 – 3 stroužky česneku, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, 200 g krupice, mléko a vývar z masa podle potřeby, sekané kopřivy (nebo také petrželka, pažitka, trocha libečku, řebříček), sůl, tuk a strouhanka na vysypání pekáče.

Postup: Uzené maso a rohlíky pokrájejte na kostičky, přidejte vejce, rozmačkaný česnek, posekanou nať, koření, sůl, vykynutý kvásek, krupici, podle potřeby trochu mléka nebo vývaru. Zadělejte těsto a nechte na teplém místě kynout. Vykynuté těsto vložte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečte do zlatova.

Recept na vajíčkovou pomazánku

Ingredience: Dvě až tri vařená vajíčka, dva trojúhelníčka měkkého sýra, dvě lžíce másla, lžíce hořčice, jedna cibule nakrájená na drobno, sůl, pepř, pažitka, rajčata na ozdobu.

Postup: Máslo nechte změknout. V misce ho rozetřete se sýrem a hořčicí. Přidejte cibulku a vaječné žloutky a nastrouhaný bílek. Vše promíchejte, okořeňte solí, pepřem a pažitkou a namažte na chléb. Ozdobte krájeným rajčetem.

Tip: Pomazánku můžete využít také na chlebíčky, případně s ní naplnit půlky vajíček (bílků).

Autor: Jana Poncarová

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Velikonoční RECEPTY: Nádivka, mazanec, jidáše

Velikonoční RECEPTY: Nádivka,  mazanec,  jidáše

Velikonoční mazanec můžete dnes pohodlně koupit v supermarketu. Moc si na něm ale nepochutnáte. Tomu domácímu se nic nevyrovná. Přinášíme proto nejen osvědčený recept na mazanec, ale také na nádivku a jidáše, které byly tradičním českým velikonočním jídlem.

Velikonoční výzdoba na poslední chvíli

Velikonoční výzdoba na poslední chvíli

Nejkrásnější svátky jara – Velikonoce – klepou pomalu na dveře. Ještě jste nestihli připravit sváteční velikonoční výzdobu? Nezoufejte! S našimi tipy to zvládne během chvilky a vykouzlíte krásnou dekoraci za babku.


Recepty na domácí chleba: Upečte si pochoutku

Recepty na domácí chleba: Upečte si pochoutku

Byly doby, kdy se chléb pekl v každé domácnosti ve velkých pecích, kde se topilo dřevem. Byl poctivý, chutný, křupavý a voněl. Pečení chleba bylo malým obřadem a naši předci si tohoto pokrmu vážili. Upečte si chléb doma i vy!

Jak na přírodní barvení vajíček na Velikonoce?

Jak na přírodní barvení vajíček na Velikonoce?

Zahoďte letos chemické barvy na vajíčka a obtisky. Poradíme vám, jak si na Velikonoce přírodně obarvit vajíčka a vykouzlit na nich zajímavé a netradiční ozdoby.


Zdravé Vánoce: dietní bramborový salát a kapr na modro

Zdravé Vánoce: dietní bramborový salát a kapr na modro

Vánoční svátky jsou pro naši postavu rizikové. Pokud se chcete vyhnout povánočním depresím z pár kil navíc, tak vánoční menu odlehčete. Začít můžete třeba u bramborového salátu.

Vaříme zdravě na titanové pánvi

Vaříme zdravě na titanové pánvi

Vařit dobře, vařit zdravě. To je snem mnoha domácností. Spojení „zdravé jídlo“ ale ve většině z nás vzbuzuje spíše pocit ne moc dobrého pokrmu. To ovšem neplatí, pokud používáte titanové nádobí. Na nich lze totiž připravovat zdravá a opravdu chutná jídla. Zdravá výživa často zakazuje smažení a peče…