Recept na velikonoční nádivku a vajíčkovou pomazánku
5. duben 2012 - Rubrika: Tipy a triky - reaguj na článekKromě velikonočního beránka a mazance nesmí na svátečním stole o velikonocích chybět také další dobroty – zejména nádivka. Nebojte se, při troše dobré vůle ji zvládne připravit i méně zkušená kuchařka nebo kuchař.
ReklamaRecept na velikonoční nádivku
Velikonoční nádivce se říká různé – třeba také řežábek. Jde o tradiční jídlo, které nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Nádivka se připravuje z uzeného masa, vajíček, která jsou na jaře nejzdravější, a přidávají se do ní zelené bylinky – především kopřivy. Jestliže je pro vás složité opatřit si kopřivy, můžete použít také například pažitku nebo petrželku, které bez problémů koupíte v supermarketu.
Ingredience: 400 g vařeného uzeného masa, 6 rohlíků, 30 g droždí, 6 – 8 vajec, 2 – 3 stroužky česneku, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, 200 g krupice, mléko a vývar z masa podle potřeby, sekané kopřivy (nebo také petrželka, pažitka, trocha libečku, řebříček), sůl, tuk a strouhanka na vysypání pekáče.
Postup: Uzené maso a rohlíky pokrájejte na kostičky, přidejte vejce, rozmačkaný česnek, posekanou nať, koření, sůl, vykynutý kvásek, krupici, podle potřeby trochu mléka nebo vývaru. Zadělejte těsto a nechte na teplém místě kynout. Vykynuté těsto vložte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečte do zlatova.
Recept na vajíčkovou pomazánku
Ingredience: Dvě až tri vařená vajíčka, dva trojúhelníčka měkkého sýra, dvě lžíce másla, lžíce hořčice, jedna cibule nakrájená na drobno, sůl, pepř, pažitka, rajčata na ozdobu.
Postup: Máslo nechte změknout. V misce ho rozetřete se sýrem a hořčicí. Přidejte cibulku a vaječné žloutky a nastrouhaný bílek. Vše promíchejte, okořeňte solí, pepřem a pažitkou a namažte na chléb. Ozdobte krájeným rajčetem.
Tip: Pomazánku můžete využít také na chlebíčky, případně s ní naplnit půlky vajíček (bílků).
Autor: Jana Poncarová
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!