Úprava bonsají: Jaké jsou styly a jak bonsaje zasadit do misky
9. červenec 2013 - Rubrika: Tipy a triky - reaguj na článekBonsaje jsou miniaturizovanými stromky. Původ jejich pěstování je v Asii. K nám se tato zvláštní péče o rostliny dostala v hojnější míře relativně nedávno. Aby bonsaje vypadaly skutečně pěkně, je důležité si dát pozor na jejich správné tvarování.
ReklamaPostup tvarování
Existuje několik možností tvarování bonsají. Zdaleka nejlehčí je pravidelné rozložení větví, kdy pomocí nůžek zastřihnete větvičky, které stromek příliš zahušťují.
Dělá se to tím způsobem, že větvičky zohýbáte do libovolného tvaru a poté uštípnete jejich terminál. Důležité je větvičky ohýbat pomocí drátků, díky tomu dosáhnete přesných tvarů. Stromek pak bude působit celistvě.
Styly tvarů bonsají
Úprava bonsají se dá rozdělit do pěti základních stylů, a to podle tvaru kmene. V případě, že je kmen rovný a směřuje vzhůru, mluvíme o takzvaném vzpřímeném stylu.
V případě, že je kmen stromku již lehce zvlněný, pak jde o volně polovzpřímený styl.
U šikmého stylu je kmen již výrazněji zešikmený.
Dalšími styly tvarů bonsají jsou polokaskádový a kaskádový, kdy jsou kmeny ohnuté k zemi, případně dokonce pod její úroveň.
Při tvarování všech typů bonsají je důležité, aby byl vzniklý tvar stromku přirozený. K tomu, jak má bonsaj vypadat, využijte třeba nějakou předlohu starého stromu.
Koruna stromku musí být řídká, vždy by měl být vidět jeho kmen. Větvičky nesmí být příliš husté tak, aby si navzájem nebránily v růstu a dostalo se k nim světlo.
Vsazení do misky
Při úpravě bonsaje hraje důležitou roli také její správné usazení, což probíhá nejčastěji do misky. Zde je doporučováno využít jen mělké vrstvy zeminy tak, aby byly vidět vrchní části kořenů. I to imituje vzhled starých stromů. Výška misky musí být zhruba ve velikosti průměru kmene v té části, kde se stromek začíná větvit.
Zazimování venkovní bonsaje
Bonsaje mohou být ve venkovní i vnitřní variantě. Pakliže vysadíte venkovní bonsaje, je potřeba zazimovat rostliny ve skleníku nebo v místnosti, kde není teplota pod bodem mrazu. Teplota by však neměla přesáhnout více než 15 stupňů Celsia.
Autor: Roman Beneš
Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!