Zdravé Vánoce: dietní bramborový salát a kapr na modro
14. prosinec 2011 - Rubrika: Životní styl - reaguj na článekVánoční svátky jsou pro naši postavu rizikové. Stůl se prohýbá pod vonícím vánočním cukrovím, nemůžeme se dočkat smaženého kapra, bramborového salátu a chlebíčků. Pokud jste vyznavači zdravého životního stylu a chcete vyhnout povánočním depresím z pár kil navíc, tak vánoční menu odlehčete. Začít můžete třeba u bramborového salátu.
ReklamaJak na dietní bramborový salát?
Připravit dietní bramborový salát není nic složitého a ve výsledku vlastně vůbec nepoznáte, že jste tradiční suroviny nahradily zdravějšími. Při výrobě zdravého bramborového salátu se řiďte následujícími tipy:
- Uberte brambory a přidejte zeleninu (mrkev, kyselou okurku, sterilovaný hrášek, nasekanou cibulku)
- V některých rodinách se do tradičního receptu na bramborový salát přidává měkký salám (např. gothaj). Ten v dietní verzi bramborového salátu samozřejmě nemá co dělat.
- Do odlehčeného bramborového salátu rozhodně nepatří majonéza! Nahraďte ji kvalitním bílým jogurtem s trochou olivového oleje, hořčice a citronové šťávy.
- Do salátu přidejte oblíbené bylinky.
Recept na lehký bramborový salát
Tip: Bramborový salát si připravte den dopředu, bude uleželý
Suroviny:
- 500 g brambor
- menší sklenička sterilovaného hrášku
- dvě až tři uvařené mrkve
- nasekaná česká cibulka (stačí jedna větší)
- 2 natvrdo uvařená vajíčka
- 2 – 3 lžíce plnotučné hořčice
- trocha olivového oleje
- 400 g bílého jogurtu
- Citron
- sůl, pepř, popř. čerstvé bylinky
Postup: Vařené brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a přes mačkací kolečko je nakrájejte na kostky. Přidejte na kostičky nakrájená vajíčka, mrkev, hrášek, cibuli a vše promíchejte. Připravte si zálivku: smíchejte bílý jogurt se 2 lžícemi hořčice, 2 lžícemi citronové šťávy a kapkou oleje. Salát dochuťte solí, pepřem a bylinkami.
Co k bramborovému salátu?
Smaženého kapra můžete nahradit třeba pečeným lososem. Pokud na kapra nedáte dopustit, zkuste ho připravit jinak – dříve se tradičně podával například kapr na modro. Tento starodávný recept může být důkazem, že i česká ryba je kulinářský skvost.
Kapr na modro: recept
K přípravě receptu potřebujeme:
- 600 g kapra podkovy,
- 150 g kořenové zeleniny,
- menší cibuli,
- divoké koření – bobkový list,
- nové koření,
- celý pepř,
- tymián,
- sůl,
- cukr,
- ocet.
Další tipy na zdravé vánoční menu i na zdravé vánoční cukroví najdete na blogu autorky Cojíme.cz
Autor: Jana Poncarová
[Nahoru ↑]
ReklamaHodnocení
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!