Zazimování stromů: Jak připravit vaše rostliny k zimnímu spánku
4. říjen 2012 - Rubrika: Zahrada - reaguj na článekTak jako se lidé i zvířata připravují na zimu, také rostliny potřebují důkladnou péči ještě předtím, než padnou první noční mrazy. Některé květiny a stromky v květináčích přemístíme dovnitř do místností nebo zimních zahrad. Jiné, zpravidla ty mohutnější, které se nevejdou do interiéru, necháváme celý rok venku na zahradě, terase, případně na balkóně. V těchto měsících je však nutné zajistit ochranu proti promrznutí. Jak rostliny zazimovat, aby byly příští rok na jaře opět krásné, poradí Hornbach.
ReklamaRostliny, které nezasadíme do země, ale ponecháme v květináči, jsou velice náchylné k promrznutí. Jak tedy zajistit, aby zimu přežily? Nejprve se ujistíme, zda jsou zasazené v mrazuvzdorných nádobách. Jinak by se mohlo stát, že vlivem zmrzlé vody truhlíky popraskají. Dále je důležité, abychom rostliny zazimovali ještě před tím, než rtuť teploměru klesne pod nulu. Před jejich přikrytím ochranou látkou musíme z listů důkladně odstranit vlhkost, jinak by totiž hrozilo, že k nim namrznou.
Pro zazimování použijte textilie a pytlovinu
Pokud chceme před zimou ochránit koruny stromů či keřů, přetáhneme přes rostlinu jutový pytel nebo vak z netkané textilie poté, co případné mladé výhony svážeme lýkem. Nakonec pytel zajistíme jutovou páskou nebo motouzem. Jestliže provádíme zazimování nádobových rostlin, je postup shodný jako u stromů a keřů zasazených v zemi. Navíc však izolujeme také květináč, například bublinkovou fólií, jutovým pytlem či slaměnou rohoží. Hornbach dále doporučuje květináč podložit, například kokosovou hvězdou.
Kompletní sortiment hobbymarketů Hornbach na téma „Příprava rostlin na zimu“ naleznete v oddělení zahrady, kde vám také odborníci od 4. 10. – 27. 10. názorně předvedou, jak rostliny připravit na první mrazy. Více informací naleznou zájemci na http://www.hornbach.cz/zazimovani
Autor: Jan Potůček
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!