Pěstování paprik: Vyzkoušejte chuť méně známých odrůd
23. červenec 2012 - Rubrika: Zahrada - reaguj na článekJste milovníci ostrých jídel? Nebo holdujete jemné a vyvážené chuti? A splňují tyto nároky vašich chuťových buněk právě papriky? Zkuste si vypěstovat sami i méně známé, ale chuťově velmi zajímavé odrůdy. Jak na to, se dozvíte v našem pokračování „paprikového“ seriálu.
ReklamaZ obchodů znáte určitě jen standardní tvary a barvy tolik oblíbených paprik. Červená, zelená, žlutá. Chuťové dobré, ale už tak nějak nemají po této stránce moc co nabídnout. Chcete víc? Chcete rozšířit své pěstitelské i gastronomické možnosti? Pak si sami vypěstujte papriky dle svých nároků.
Mimořádná chuť a jemnost
Pokud vás oslovují spíše nepálivé, ale přesto výrazné chutě, dejte se do pěstování těchto odrůd, které vaše očekávání jistě bohatě splní:
Odrůda (resp. hybrid) Saskia F1 má nasládnou, vyváženou chuť a je velmi šťavnatá. Je výrazně hráškově zelená, při dozrávání může zčervenat. Takové plody už ale příliš chutné nejsou, proto je mnohem lepší provést sklizeň právě ve fázi jasné zelené barvy a velkých obdélníkových plodů. Podobné chutě nabízí i Slovana F1 ve tvaru širokých a tupých jehlanců.
Anebo zkuste sadbu oblíbených odrůd Amy a Superamy. Jsou nezvykle zbarveny, a to do smetanově bílé. Výjimečná je i nasládlá chuť a šťavnatost plodů. Jediný podstatnější rozdíl u těchto dvou odrůd je ve velikosti plodů. Jejich stěna je v případě Superamy silnější.
Všechny tyto odrůdy jsou velmi přizpůsobivé různým klimatickým podmínkám a prostředí. Je tedy možné je pěstovat jak přímo venku na záhoncích, tak i ve sklenících či fóliovnících.
„Plamenná“ chuť má i svá pozitiva
V případě, že jste vyznavači ostřejších jídel a pálivé papričky tvoří jeho nedílnou součást, pak se pusťte do pěstování například těchto odrůd:
Samurai F1 vyniká kromě ostřejší chutě i svou velikostí. Plody jsou obrovské a jejich hranolovitý tvar dosahuje až 20 centimetrů. Ač má hrubou a zprohýbanou stěnu, nabízí příjemnou chuť. Abyste si na nich pochutnali, sklízejte plody zrající do karmínově červené. Podobnými vlastnostmi vyniká i odrůda Teo F1, kterou je nejlépe sklízet, když jsou její plody zbarvené dožluta.
Víte, že i pálivá může být zdravá? Odrůdy Habanero a Jalahot tuto kombinaci splňují. Obsahují totiž léčivý kapsaicin, který má blahodárný vliv na srdce a cévy. Jsou ale skutečně ostré. Obzvláště pak právě odrůda Habanero. Ta je v evropských gastronomických poměrech ta nejpálivější.
Nebo chcete kulinářskou klasiku v podobě chilli? Pak tady platí jedna dobrá rada. Chcete-li chilli skutečně říznější chuti, nechte semínka déle klíčit. Čím déle, tím více pálivé budou plody.
Oproti nasládlým odrůdám vyžadují o něco větší péči, ale ani zde se neobávejte neúspěchu a dodržujte několik zásad. Především nenechte keříky příliš zmohutnět. Tyto odrůdy jsou skutečně masivní, ale jejich velikost je třeba usměrňovat. V průběhu vegetace ponechte na rostlině pouze 3-5 květů, zavlažujte a přihnojujte ji. Odvděčí se vám velkými a chutnými plody.
Je libo papričky naložit?
Pak volte k pěstování oblíbené a chutné kozí rohy. Plody mají úzké a dlouhé a jsou barvy tmavozelené. Libují si na slunných místech s půdou plnou hodnotných živin. I kozí rohy můžete pěstovat jak venku, tak ve sklenících.
Jejich velkým plusem je uchování na „vhodné příležitosti“. Jsou totiž mimořádně využitelné ke sterilování.
Autor: Monika Tůmová
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!