Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Pěstování paprik: Vyzkoušejte chuť méně známých odrůd

23. červenec 2012 - Rubrika: Zahrada - reaguj na článek

Jste milovníci ostrých jídel? Nebo holdujete jemné a vyvážené chuti? A splňují tyto nároky vašich chuťových buněk právě papriky? Zkuste si vypěstovat sami i méně známé, ale chuťově velmi zajímavé odrůdy. Jak na to, se dozvíte v našem pokračování „paprikového“ seriálu.

Reklama

Z obchodů znáte určitě jen standardní tvary a barvy tolik oblíbených paprik. Červená, zelená, žlutá. Chuťové dobré, ale už tak nějak nemají po této stránce moc co nabídnout. Chcete víc? Chcete rozšířit své pěstitelské i gastronomické možnosti? Pak si sami vypěstujte papriky dle svých nároků.

Mimořádná chuť a jemnost

Pokud vás oslovují spíše nepálivé, ale přesto výrazné chutě, dejte se do pěstování těchto odrůd, které vaše očekávání jistě bohatě splní:

Odrůda (resp. hybrid) Saskia F1 má nasládnou, vyváženou chuť a je velmi šťavnatá. Je výrazně hráškově zelená, při dozrávání může zčervenat. Takové plody už ale příliš chutné nejsou, proto je mnohem lepší provést sklizeň právě ve fázi jasné zelené barvy a velkých obdélníkových plodů. Podobné chutě nabízí i Slovana F1 ve tvaru širokých a tupých jehlanců.

Anebo zkuste sadbu oblíbených odrůd Amy a Superamy. Jsou nezvykle zbarveny, a to do smetanově bílé. Výjimečná je i nasládlá chuť a šťavnatost plodů. Jediný podstatnější rozdíl u těchto dvou odrůd je ve velikosti plodů. Jejich stěna je v případě Superamy silnější.

Všechny tyto odrůdy jsou velmi přizpůsobivé různým klimatickým podmínkám a prostředí. Je tedy možné je pěstovat jak přímo venku na záhoncích, tak i ve sklenících či fóliovnících.

„Plamenná“ chuť má i svá pozitiva

V případě, že jste vyznavači ostřejších jídel a pálivé papričky tvoří jeho nedílnou součást, pak se pusťte do pěstování například těchto odrůd:

Samurai F1 vyniká kromě ostřejší chutě i svou velikostí. Plody jsou obrovské a jejich hranolovitý tvar dosahuje až 20 centimetrů. Ač má hrubou a zprohýbanou stěnu, nabízí příjemnou chuť. Abyste si na nich pochutnali, sklízejte plody zrající do karmínově červené. Podobnými vlastnostmi vyniká i odrůda Teo F1, kterou je nejlépe sklízet, když jsou její plody zbarvené dožluta.

Víte, že i pálivá může být zdravá? Odrůdy Habanero a Jalahot tuto kombinaci splňují. Obsahují totiž léčivý kapsaicin, který má blahodárný vliv na srdce a cévy. Jsou ale skutečně ostré. Obzvláště pak právě odrůda Habanero. Ta je v evropských gastronomických poměrech ta nejpálivější.

Nebo chcete kulinářskou klasiku v podobě chilli? Pak tady platí jedna dobrá rada. Chcete-li chilli skutečně říznější chuti, nechte semínka déle klíčit. Čím déle, tím více pálivé budou plody.

Oproti nasládlým odrůdám vyžadují o něco větší péči, ale ani zde se neobávejte neúspěchu a dodržujte několik zásad. Především nenechte keříky příliš zmohutnět. Tyto odrůdy jsou skutečně masivní, ale jejich velikost je třeba usměrňovat. V průběhu vegetace ponechte na rostlině pouze 3-5 květů, zavlažujte a přihnojujte ji. Odvděčí se vám velkými a chutnými plody.

Je libo papričky naložit?

Pak volte k pěstování oblíbené a chutné kozí rohy. Plody mají úzké a dlouhé a jsou barvy tmavozelené. Libují si na slunných místech s půdou plnou hodnotných živin. I kozí rohy můžete pěstovat jak venku, tak ve sklenících.

Jejich velkým plusem je uchování na „vhodné příležitosti“. Jsou totiž mimořádně využitelné ke sterilování.

Autor: Monika Tůmová

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Pěstování paprik: Jak účinně bojovat proti škůdcům a chorobám?

Pěstování paprik: Jak účinně bojovat proti škůdcům a chorobám?

Papriky se stávají hitem domácího pěstování. Jsou totiž po dlouhá léta vyhledávanou kulinářskou plodinou. Jsou tu ale nepřátelé. Škůdci a různé nemoci se bohužel nevyhýbají ani paprikám. Jaké choroby je mohou postihnout a jak s nimi účinně bojovat?

Pěstování paprik: předpěstování, výsadba a péče o ně

Pěstování paprik: předpěstování, výsadba a péče o ně

Paprika, zelenina původem z jižní Ameriky, je jednou z nejoblíbenějších a tvoří nedílnou součást našeho jídelníčku. Skýtá totiž rozmanitou škálu chutí, barev a tvarů a pozitivní je i pestrá možnost úprav.


Pěstování paprik: Jak je pěstovat ve skleníku a ve venkovním prostředí

Pěstování paprik: Jak je pěstovat ve skleníku a ve venkovním prostředí

Většinu odrůd lze pěstovat i ve venkovním prostředí, ale má to svá pravidla. Papriky obecně holdují teplému a vlhkému klimatu, proto je pro ně ještě lepší, když rostou ve sklenících či fóliovnících.

Pěstování paprik: Jak je správně vysazovat?

Pěstování paprik: Jak je správně vysazovat?

Paprika je zelenina velmi oblíbená. Obsahuje nespočet důležitých vitamínů a je tak zdraví prospěšná. Někteří z vás se možná rozhodli, že se je pokusí pěstovat sami a nebudou se tak spoléhat na dodávky paprik do obchodních řetězců.


Jak vybrat tu nejlepší podlahu? Vyzkoušejte podlahového rádce Quick-Step FloorAdvisor

Jak vybrat tu nejlepší podlahu?  Vyzkoušejte podlahového rádce Quick-Step FloorAdvisor

Široký sortiment nabízených podlah často ztěžuje rozhodování o tom, která podlaha se do našeho interiéru hodí nejlépe. Existují tisíce možností: zvolíte si světlou či tmavou podlahu? Se spoji či bez nich? A jakou vybrat velikost prken? Malý podlahový vzorek obvykle nestačí k tomu, abyste si mohli ud…

Jak na pěstování fuchsie?

Jak na pěstování fuchsie?

Vypěstovat si krásné květiny na své vlastní zahradě je mnohdy poměrně složitou záležitostí. V případě, že se zvolí nějaký nenáročný druh květin, je ovšem velmi pravděpodobné, že se dopracují ke zdárnému výsledku i méně zdatní zahradníci. Jedním z takovýchto druhů květin jsou zcela jistě také fuchsie…