Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Zahradní gril: 5 tipů pro zdravé grilování

5. srpen 2013 - Rubrika: Tipy a triky - Komentáře: 1

Grilování patří v létě mezi oblíbené způsoby přípravy pokrmů. Zároveň jde i o poměrně snadný styl vaření, který zvládne prakticky každý. Je ale důležité dodržovat určité zásady, abyste grilováním připravili zdravá a chutná jídla.

Reklama

1. Do grilu nepoužívejte mokré dřevo

U zahradního grilu, kde se dá používat dřevo, je důležité se vyhnout mokrým kusům. Mokré dřevo totiž způsobuje rychlejší zašpinění grilu, neboť dehtuje. Pokud budete používat mokré dřevo, gril bude velmi rychle zanesený nečistotami. Ovlivní to samozřejmě i chuť a vůni masa či jiných grilovaných specialit. Když dřevo, tak jedině dobře vysušené.

2. Po každém grilování nezapomeňte gril vyčistit

Jakmile skončíte s grilováním, je vhodné jeho jednotlivé části rozebrat a důkladně je umýt. Gril, který použijete druhý den, aniž byste jej po minulé přípravě pokrmů vyčistili, bude nejen nevzhledný, ale zároveň se zde budou spalovat nečistoty a usazeniny, což opět povede ke zhoršení kvality připravovaných pokrmů

3. Gril nechte po skončení přípravy jídel vypálit

Kromě umytí může pomoci nechat gril také nějakou dobu opálit. Oheň bude působit jako přirozená dezinfekce, kdy jednotlivé části zbavíte nečistot, mastnoty a usazenin.

4. Grilujte na volném prostranství

Pokud použijete gril s komínem, pak dbejte na to, aby kouř z komína vycházel do volného prostoru. Je chybou, pokud budete grilovat na terase pod střechou, kam budou směřovat všechny výpary a mastnoty.

5. Nezapomeňte na dostatek odkládacího místa

Abyste při přípravě pokrmů měli dostatek prostoru a jídlo se nemuselo neustále přenášet, je vhodné si ke grilu pořídit odkládací stolek. Ideální pak je, pokud zvolíte zahradní gril, který má vlastní odkládací plochy, nejlépe po obou stranách.

Dodržení těchto základních zásad bude nejen znamenat, že připravené pokrmy budou skvěle chutnat a budou zdravé, ale i samotné grilování si užijete mnohem více.

Existují samozřejmě i další tipy a triky, jak správně grilovat na zahradě.

Autor: Roman Beneš

Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení

Hodnocení: 1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Martin

pátek, 27. březen 2020
23:44

Tak takové tipy mi zrovna teď příjdou celkem vhod. Zrovna letos totiž plánuji pořízení nějakého grilu na zahradu. Nejspíš bych chtěl plynový, protože s tím je nejméně starostí. Už jsem se i po nějakých díval a všiml jsem si, že třeba na http://www.vybavzahradu.cz/ mají docela pěkný výběr.


Napsal: Martin [Odpovědět]


Čtěte také...

Grilování na zahradě - několik rad a tipů

Grilování na zahradě - několik rad a tipů

Před grilováním na zahradě se Vám mohou hodit různé tipy a triky, díky nimž budou připravovaná jídla mnohem chutnější a grilování bude daleko větší zábavou.

Pořizujeme si zahradní gril

Pořizujeme si zahradní gril

K příjemnému chvilkám stráveným u domu na zahradě nepochybně patří i posezení u zahradního krbu. Máme-li vhodně umístěný krb, u kterého si můžeme sednout například na terasu či pergolu, a k tomu si dopřejeme lahvičku lahodného vína, není prakticky nic, co by nám večer mohlo znechutit. Pakliže se ro…


Vaříme zdravě na titanové pánvi

Vaříme zdravě na titanové pánvi

Vařit dobře, vařit zdravě. To je snem mnoha domácností. Spojení „zdravé jídlo“ ale ve většině z nás vzbuzuje spíše pocit ne moc dobrého pokrmu. To ovšem neplatí, pokud používáte titanové nádobí. Na nich lze totiž připravovat zdravá a opravdu chutná jídla. Zdravá výživa často zakazuje smažení a peče…

Vaření v titanovém nádobí je elegantní a zdravé

Vaření v titanovém nádobí je elegantní a zdravé

Možná jste již někde zaslechli, že se v kuchyních po celém světě objevila novinka v oblasti nádobí, která nemá daleko k úplné dokonalosti a jíž si pochvalují všichni lidé, kteří s ní přijdou do kontaktu. Tou novinkou je titanové nádobí. Titanové hrnce a pánve patří v současné době mezi to nejlepší, …


Indukční titanové nádobí: Zdravé vaření každý den

Indukční titanové nádobí: Zdravé vaření každý den

Při nákupu nového sporáku do kuchyně si mnoho lidí vybírá moderní indukční vařiče. V případě, že si takovýto vařič pořídíte, je třeba si také zjistit, zda na něm budete moci využívat nádobí, tedy hrnce či pánve, které doma máte. Ne všechny druhy nádobí totiž na indukčních vařičích lze používat.

Zdravé Vánoce: dietní bramborový salát a kapr na modro

Zdravé Vánoce: dietní bramborový salát a kapr na modro

Vánoční svátky jsou pro naši postavu rizikové. Pokud se chcete vyhnout povánočním depresím z pár kil navíc, tak vánoční menu odlehčete. Začít můžete třeba u bramborového salátu.