Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Vaření v parním hrnci

30. leden 2012 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článek

Zdravá kuchyně je stále častějším tématem. Lidé, kteří chtějí žít zdravě, hledají různé způsoby, jak si ve své kuchyni připravit chutné pokrmy, které je zasytí a dodají jim potřebné látky a vitamíny. Velmi dobrým způsobem úpravy potravin je vaření v parních hrncích.

Reklama

Nejzdravější způsob úpravy potravin

Vaření v parním hrnci je považováno za nejzdravější způsob přípravy jídel. Při této úpravě si totiž potraviny zachovávají velké množství vitamínů a minerálů, které jsou při jiných způsobech vaření likvidovány. Potraviny si také díky vaření v páře mnohem lépe udrží svoji přirozenou chuť. I pro vaření v parním hrnci však platí několik zásad, které bychom měli dodržovat.

Výběr vhodných potravin pro vaření v páře

V první řadě se jedná o samotný výběr potravin, které chceme v parním hrnci upravovat. Potraviny by měly být dostatečně kvalitní a čerstvé. Pro parní hrnec je rovněž dobré, aby jednotlivé kousky potravin byly přibližně stejné velikosti, neboť pak jsou ve stejný čas hotovy. Velikost je ostatně důležitá i vzhledem k rozměrům, které náš parní hrnec má.

Nechme prostor pro cirkulaci páry

Pro zdravé vaření v páře zmiňme také pár triků a rad. Kromě již zmíněné velikosti je dobré do parního hrnce vkládat jen přiměřené množství potravin tak, aby pára mohla v hrnci cirkulovat, což vede ke zrychlení a zkvalitnění úpravy jídla. Pro vaření v páře je dále doporučováno, abychom pokrm nekontrolovali zbytečně často, tedy abychom neustále nezvedali pokličku, neboť v tu chvíli pára uniká a vaření se tak stává delším a méně kvalitnějším.

titanová pánev

Náš tip

Synonymem zdravé kuchyně je vaření bez tuku. Jak je to ale se smažením? Je možné smažit na pánvi a zároveň jíst zdravě? S titanovou pánví ano! Vyzkoušejte titanové nádobí od české výrobce za příznivé ceny!

Můžeme použít mražené potraviny?

Pro vaření v páře je vhodné některé potraviny před úpravou rozmrazit. Jedná se zejména o maso, drůbež či ryby. Oproti tomu zelenina se dá v páře vařit snadno i zmražená. U některých potravin je důležité během vaření doplňovat vodu, případně vývar tak, aby se potraviny nevysušily. Je to potřeba hlavně v případě potravin, které upravujeme delší čas.

Vaření v parním hrnci je jednoduché a časově nenáročné. Kdo si na tento způsob úpravy potravin zvykne, ten si bude dopřávat zdravá a chutná jídla.

Autor: Roman Beneš

Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Indukční vaření: Princip a výhody

Indukční vaření: Princip a výhody

Pro vaření v domácí kuchyni se stále častěji využívají indukční desky. Indukční vaření přináší nejednu výhodu. Jaký je princip a hlavní přednosti indukčních desek?

Vaření v titanovém nádobí je elegantní a zdravé

Vaření v titanovém nádobí je elegantní a zdravé

Možná jste již někde zaslechli, že se v kuchyních po celém světě objevila novinka v oblasti nádobí, která nemá daleko k úplné dokonalosti a jíž si pochvalují všichni lidé, kteří s ní přijdou do kontaktu. Tou novinkou je titanové nádobí. Titanové hrnce a pánve patří v současné době mezi to nejlepší, …


Indukční titanové nádobí: Zdravé vaření každý den

Indukční titanové nádobí: Zdravé vaření každý den

Při nákupu nového sporáku do kuchyně si mnoho lidí vybírá moderní indukční vařiče. V případě, že si takovýto vařič pořídíte, je třeba si také zjistit, zda na něm budete moci využívat nádobí, tedy hrnce či pánve, které doma máte. Ne všechny druhy nádobí totiž na indukčních vařičích lze používat.

Výběr titanového nádobí je široký

Výběr titanového nádobí je široký

Připálené jídlo a nezdravé smažení se díky titanovému nádobí stává minulostí. A jaká nabídka se v současné době objevuje na trhu? Výběr je poměrně široký! K dostání jsou titanové hrnce, pekáče i pánve. Titanové nádobí je velmi kvalitní nádobí zhotovené ze zdravotně nezávadné slitiny Siluminu. Silné …


Vlastnosti indukčního vařiče

Vlastnosti indukčního vařiče

Indukční vařiče se vyskytují stále častěji nahrazují klasické elektrické či plynové sporáky. Jedná se o moderní kuchyňské spotřebiče, které využívají indukčního ohřevu. V cívce, která je z měděného drátu, vzniká působením elektrického proudu magnetické pole, které působí na dno hrnců či pánví, v nic…

Měděné a litinové nádobí: moderní trend pro kuchyně

Měděné a litinové nádobí: moderní trend pro kuchyně

Moderní kuchyně si jistě zaslouží také kvalitní a technicky dokonalé nádobí. Dnes mají hospodyňky a vůbec všichni ti, které občas nemine vaření v domácnosti, na výběr z mnoha druhů nádobí. Vyrábí se klasické smaltované nádobí, které však již moderním trendům v kuchyni příliš nevyhovuje. Naopak skvěl…