Vaření v parním hrnci
30. leden 2012 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článekZdravá kuchyně je stále častějším tématem. Lidé, kteří chtějí žít zdravě, hledají různé způsoby, jak si ve své kuchyni připravit chutné pokrmy, které je zasytí a dodají jim potřebné látky a vitamíny. Velmi dobrým způsobem úpravy potravin je vaření v parních hrncích.
ReklamaNejzdravější způsob úpravy potravin
Vaření v parním hrnci je považováno za nejzdravější způsob přípravy jídel. Při této úpravě si totiž potraviny zachovávají velké množství vitamínů a minerálů, které jsou při jiných způsobech vaření likvidovány. Potraviny si také díky vaření v páře mnohem lépe udrží svoji přirozenou chuť. I pro vaření v parním hrnci však platí několik zásad, které bychom měli dodržovat.
Výběr vhodných potravin pro vaření v páře
V první řadě se jedná o samotný výběr potravin, které chceme v parním hrnci upravovat. Potraviny by měly být dostatečně kvalitní a čerstvé. Pro parní hrnec je rovněž dobré, aby jednotlivé kousky potravin byly přibližně stejné velikosti, neboť pak jsou ve stejný čas hotovy. Velikost je ostatně důležitá i vzhledem k rozměrům, které náš parní hrnec má.
Nechme prostor pro cirkulaci páry
Pro zdravé vaření v páře zmiňme také pár triků a rad. Kromě již zmíněné velikosti je dobré do parního hrnce vkládat jen přiměřené množství potravin tak, aby pára mohla v hrnci cirkulovat, což vede ke zrychlení a zkvalitnění úpravy jídla. Pro vaření v páře je dále doporučováno, abychom pokrm nekontrolovali zbytečně často, tedy abychom neustále nezvedali pokličku, neboť v tu chvíli pára uniká a vaření se tak stává delším a méně kvalitnějším.
Náš tip
Synonymem zdravé kuchyně je vaření bez tuku. Jak je to ale se smažením? Je možné smažit na pánvi a zároveň jíst zdravě? S titanovou pánví ano! Vyzkoušejte titanové nádobí od české výrobce za příznivé ceny!
Můžeme použít mražené potraviny?
Pro vaření v páře je vhodné některé potraviny před úpravou rozmrazit. Jedná se zejména o maso, drůbež či ryby. Oproti tomu zelenina se dá v páře vařit snadno i zmražená. U některých potravin je důležité během vaření doplňovat vodu, případně vývar tak, aby se potraviny nevysušily. Je to potřeba hlavně v případě potravin, které upravujeme delší čas.
Vaření v parním hrnci je jednoduché a časově nenáročné. Kdo si na tento způsob úpravy potravin zvykne, ten si bude dopřávat zdravá a chutná jídla.
Autor: Roman Beneš
Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+
[Nahoru ↑]
ReklamaHodnocení
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!