Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Používáme v kuchyni keramické nože

3. prosinec 2010 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článek

Vzhledem k oblibě televizních pořadů o věření, které dnes na obrazovkách běží prakticky každý den, si troufáme tvrdit, že Češi mají domácí vaření opravdu rádi. Pro to, abychom si ale naše oblíbené pokrmy mohli připravit snadno a rychle, je potřeba mít k dispozici také pořádné náčiní. Nehleďme nyní na typy a vhodnost sporáků a dalších kuchyňských spotřebičů, zaměřme se na základní věci, kterými jsou nože, speciálně pak na keramické nože.

Reklama

Obliba keramických nožů prudce roste

Na pultech obchodů se lze dnes setkat s několika druhy nožů, které jsou vyráběny z nejrůznějších materiálů. Ne každý nůž je určen pro univerzální použití a ne každý nůž je vyroben z kvalitního materiálu. Co lze však vzhledem k posledním testům a zkušenostem říci, je to, že mezi nejoblíbenější kuchyňské nože patří keramické nože.

Kladné vlastnosti keramických nožů

Proč právě keramické nože? Ty totiž mají několik zásadních předností, díky čemuž by neměly chybět v žádné dobré kuchyni. Zejména de o to, že díky speciální sloučenině (oxidu zirkoničitému), z níž jsou vyrobeny, jsou velmi odolné a zůstávají po velmi dlouhou dobu ostré. Namísto klasických ocelových nožů, které brousíme každý týden, stačí keramické nože nabrousit jen jednou či dvakrát do roka.

Keramické nože však mají i vlastnosti, díky nimž zůstávají v potravinách nezbytné minerály a vitamíny. Povrch keramického nože totiž není při výkonu zatížen statickou elektřinou, která u jiných druhů nožů vzniká. Právě statická elektřina dokáže „zničit“ velké množství vitamínů. Čepel keramických nožů je navíc nepřilnavá, což zlepšuje schopnost rychlého a bezpečného krájení potravin.

Pokud si srovnáme klasický ocelový nůž s keramickým nožem, pak zjistíme ještě jednu zajímavou věc. Jistě jste již u potravin, které jste krájeli klasickým nožem, zjistili nepříjemnou kovovou pachuť, která potravinu dost znechucovala. Keramické nože však tuto negativní vlastnost vůbec nemají, chuť potravin je přesně taková, jaká má být.

Nevýhodou může být vyšší cena

Abychom zde keramické nože jen nechválili. Od pořízení těchto nožů může některé z nás odradit vyšší cena. Je ale dobré si uvědomit, že za vyšší cenou se také skrývá mnohem vyšší kvalita a dlouhá životnost produktu. Přestože jsme zmiňovali, že jsou keramické nože odolné, jsou zároveň křehké a nedoporučuje s nimi krájet či řezat tvrdé potraviny, jako jsou kupříkladu kosti apod. Také bychom měli při jejich údržbě přísně dbát na to, aby nedošlo k jejich poškození v myčce nádobí po kontaktu s ostatním omývaným nádobím. Proto bychom raději doporučovali mýt keramické nože ručně a poté je uchovávat ve speciálních stojanech na nože či v originálním balení.

Pokud používáme keramické nože, pak máme jistotu, že krájení a řezání potravin bude poměrně snadnou záležitostí. Keramické nože bychom proto jedině doporučovali.

Autor: Roman Beneš

Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Barový pult v kuchyni

Barový pult v kuchyni

Příjemným oživením kuchyňského prostoru může být barový pult. V případě, že máme dostatek místa, může sloužit jen jako typický bar, v případě, že máme menší kuchyni a rozhodneme se pro barový pult, pak může sloužit namísto jídelního stolu jako prostor pro strávníky.

Jak vybrat kuchyni? Rady a tipy

Jak vybrat kuchyni? Rady a tipy

Kuchyně v českých domácnostech obměňujeme v průměru asi po dvaceti letech. Máte doma starou kuchyni, na kterou se už nemůžete dívat? Stěhujete se do zbrusu nového bytu a pořizujete novou kuchyni? Přinášíme rady a tipy, na co si dát pozor.


Fotogalerie kuchyní: Inspirace pro vaši domácnost

Fotogalerie kuchyní: Inspirace pro vaši domácnost

Chystáte se rekonstruovat nebo zařizovat prostor kuchyně ve vaší domácnosti? Pak se nechte inspirovat z fotogalerie kuchyní od společnosti JN Interier. Některé ukázky si prohlédnete také v tomto článku.

Bylinky v kuchyni: Rozmarýn nejen na grilování

Bylinky v kuchyni: Rozmarýn nejen na grilování

Bylinky jsou v kuchyni k nezaplacení – jídlu dodají plnou a neopakovatelnou chuť. Léto je navíc ideální dobou, kdy si vypěstovat vlastní bylinky. Velmi nenáročnou a v kuchyni vděčnou rostlinou je bazalka, kterou využijete převážně v italských pokrmech. Pokud naopak holdujete masu, neměl by vám v kuc…


Americké brusinky: Použití v kuchyni

Americké brusinky: Použití v kuchyni

Věděli jste o tom, že se dají americké brusinky využít v kuchyni několika způsoby? Nejznámější jsou čerstvé a sušené brusinky, své místo v kuchyni nachází i brusinkové želé, omáčka či brusinkový prášek.

Doplňky, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Doplňky,  které by neměly chybět v žádné kuchyni

Jsou věci, bez kterých se v kuchyni neobejdeme, pokud si chceme uvařit nějaké chutné jídlo. Kromě základních kuchyňských potřeb, jakými jsou hrnce, pánvičky, příbory atd., je v kuchyni zapotřebí mít i mnohé další kuchyňské doplňky, které nám pomáhají zjednodušit přípravu jídel a také usnadňují celý …