Používáme v kuchyni keramické nože
3. prosinec 2010 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článekVzhledem k oblibě televizních pořadů o věření, které dnes na obrazovkách běží prakticky každý den, si troufáme tvrdit, že Češi mají domácí vaření opravdu rádi. Pro to, abychom si ale naše oblíbené pokrmy mohli připravit snadno a rychle, je potřeba mít k dispozici také pořádné náčiní. Nehleďme nyní na typy a vhodnost sporáků a dalších kuchyňských spotřebičů, zaměřme se na základní věci, kterými jsou nože, speciálně pak na keramické nože.
ReklamaObliba keramických nožů prudce roste
Na pultech obchodů se lze dnes setkat s několika druhy nožů, které jsou vyráběny z nejrůznějších materiálů. Ne každý nůž je určen pro univerzální použití a ne každý nůž je vyroben z kvalitního materiálu. Co lze však vzhledem k posledním testům a zkušenostem říci, je to, že mezi nejoblíbenější kuchyňské nože patří keramické nože.
Kladné vlastnosti keramických nožů
Proč právě keramické nože? Ty totiž mají několik zásadních předností, díky čemuž by neměly chybět v žádné dobré kuchyni. Zejména de o to, že díky speciální sloučenině (oxidu zirkoničitému), z níž jsou vyrobeny, jsou velmi odolné a zůstávají po velmi dlouhou dobu ostré. Namísto klasických ocelových nožů, které brousíme každý týden, stačí keramické nože nabrousit jen jednou či dvakrát do roka.
Keramické nože však mají i vlastnosti, díky nimž zůstávají v potravinách nezbytné minerály a vitamíny. Povrch keramického nože totiž není při výkonu zatížen statickou elektřinou, která u jiných druhů nožů vzniká. Právě statická elektřina dokáže „zničit“ velké množství vitamínů. Čepel keramických nožů je navíc nepřilnavá, což zlepšuje schopnost rychlého a bezpečného krájení potravin.
Pokud si srovnáme klasický ocelový nůž s keramickým nožem, pak zjistíme ještě jednu zajímavou věc. Jistě jste již u potravin, které jste krájeli klasickým nožem, zjistili nepříjemnou kovovou pachuť, která potravinu dost znechucovala. Keramické nože však tuto negativní vlastnost vůbec nemají, chuť potravin je přesně taková, jaká má být.
Nevýhodou může být vyšší cena
Abychom zde keramické nože jen nechválili. Od pořízení těchto nožů může některé z nás odradit vyšší cena. Je ale dobré si uvědomit, že za vyšší cenou se také skrývá mnohem vyšší kvalita a dlouhá životnost produktu. Přestože jsme zmiňovali, že jsou keramické nože odolné, jsou zároveň křehké a nedoporučuje s nimi krájet či řezat tvrdé potraviny, jako jsou kupříkladu kosti apod. Také bychom měli při jejich údržbě přísně dbát na to, aby nedošlo k jejich poškození v myčce nádobí po kontaktu s ostatním omývaným nádobím. Proto bychom raději doporučovali mýt keramické nože ručně a poté je uchovávat ve speciálních stojanech na nože či v originálním balení.
Pokud používáme keramické nože, pak máme jistotu, že krájení a řezání potravin bude poměrně snadnou záležitostí. Keramické nože bychom proto jedině doporučovali.
Autor: Roman Beneš
Autor se dlouhodobě věnuje publikační činnosti v oblasti moderního bydlení a zahrady. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Kontaktovat ho můžete na Google+
[Nahoru ↑]
ReklamaVložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!