Japonský nůž Santoku - moderní univerzální nůž pro domácnost
6. listopad 2010 - Rubrika: Kuchyně - reaguj na článekJak profesionální kuchaři, tak i amatérští nadšenci, kteří si rádi připraví vynikající jídla, by v každém případě měli mít doma kvalitní kuchyňské nože. K dispozici je dnes u výrobců celá řádka nožů, a to jak speciálních, které se používají vždy pro určitý úsek kuchyně (na řezání, sekání, na zeleninu a ovoce apod.), tak i univerzálních.
ReklamaJaponský nůž Santoku
Jedním z moderních univerzálních nožů je i japonský nůž Santoku. Jedná se o nůž, který je sice považován za zcela univerzální, nicméně byl vytvořen a designován zejména pro přípravu japonské kuchyně. A vzhledem k tomu, že je určen pro zdejší trh, byly jeho vlastnosti, jako například čepel, lehce uzpůsobeny evropským trendům.
Nač se Santoku nůž používá, je vlastně obsaženo již v jeho názvu. Volným překladem tohoto slova totiž zjistíme, že Santoku znamená cosi jako „tři účely“. A přesně pro tři základní účely v kuchyni nůž Santoku slouží. Dá se sním skvěle krájet, sekat a kostkovat.
Japonský nůž Santoku se bude hodit do Vaší kuchyně jak pro porcování a přípravu ryb, tedy typického asijského produktu, tak i pro přípravu zdejších mas. Dá se s ním však rovněž pohodlně krájet zelenina, neztratí se ani při úpravě ovoce. Zkrátka japonský nůž Santoku je jeden velký univerzální pomocník, který obohatí naše nádobíčko v kuchyni.
A v čem tkví kouzlo Santoku?
Řezání či sekání je s tímto nožem velice jednoduché a pohodlné mimo jiné proto, že má velmi kvalitní tenké ostří, vyrobené zpravidla z temperované oceli. Díky tomu lze uříznout i ty nejtenčí plátky masa či zeleniny bez větších potíží.
Povrch nožů a nanonože
Povrch nožů Santoku je nepřilnavý, což rovněž ocení každý kuchtík, i ten méně zkušený. Na trh se v poslední době dostává také naprostá novinka - nanonože , jejichž povrch je vyroben pomocí nanotechnologie. Dobrou vlastností těchto nožů je rovněž i to, že materiál, ze kterého jsou vyrobeny, je velmi lehký. Manipulace s noži je tak velmi pohodlná. Mají některé podobné vlastnosti jako keramické nože.
Pokud si budete chtít pořídit nějaký kvalitní nůž na zpracování ryb, masa či zeleniny, pak japonský nůž Santoku bude zcela jistě správnou volbou. Můžete si navíc vybrat i délku čepele. Běžně se prodávají Santoku s čepelí od 12 cm do 20 cm, záleží jen na Vás, na co jej budete nejčastěji používat.
Japonci mají mnoho věcí takřka geniálních a jedinečných. I tento nůž se může mezi tyto věci řadit. Ne nadarmo patří v Asii mezi nejběžněji používané nože v profesionálních kuchyních.
Autor: Jan Potůček
[Nahoru ↑]
ReklamaHodnocení
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!