Bylinky v kuchyni: Rozmarýn nejen na grilování
22. červen 2010 - Rubrika: Kuchyně - Komentáře: 1Bylinky jsou v kuchyni k nezaplacení – jídlu dodají plnou a neopakovatelnou chuť. Léto je navíc ideální dobou, kdy si vypěstovat vlastní bylinky . Velmi nenáročnou a v kuchyni vděčnou rostlinou je bazalka, kterou využijete převážně v italských pokrmech. Pokud naopak holdujete masu, neměl by vám v kuchyni chybět rozmarýn.
ReklamaPěstování rozmarýnu
Kolébkou rozmarýnu je Středomoří. Byl zde známý již ve starověku a tradičně se z něho připravuje výtečné víno. Rozmarýn je na pěstování o něco náročnější než bazalka. Zkusit si ho můžete vypěstovat přímo ze semínek, bezpečnější však bude, pokud si koupíte rostlinku předpěstovanou. Rozmarýn umístěte na slunné a teplé místo (ať už na zahrádce nebo v bytě). Až bude rostlina dostatečně velká a silná, můžete hned sklízet a zužitkovat čerstvé listy. Na zimu je vhodné si snítky usušit.
Rozmarýn v kuchyni
Rozmarýn je výborným kořením pro jakékoli maso, zvěřinu a ryby. V létě ho nezapomeňte využít také při grilování. Rozmarýnem můžeme dochutit také polévky, saláty nebo měkké sýry.
Tip: Losos s rozmarýnem
Ingredience: filety z lososa, olivový olej, citron, sůl, rozmarýn (3 větvičky)
Postup: Nejprve připravte marinádu z oleje, rozmarýnu a citrónu. Maso nechte přes noc marinovat. Takto naloženého lososa můžete upéct na pánvi nebo na grilu. Ozdobte snítkou rozmarýnu a podávejte s bramborovou kaší.
Léčivé účinky rozmarýnu
Rozmarýn má nejen výbornou chuť, ale také pozitivní účinky na naše zdraví. Hodí se při nadýmání, křečích v žaludku nebo ženských nemocech. Zlepšuje krevní oběh, a proto je skvělý, pokud máte chladné končetiny. Ovšem pozor – jako jedna z mála bylin zvyšuje krevní tlak. Z rozmarýnu (čerstvého i sušeného) si můžete připravit čaj.
Tip: Víno z rozmarýnu
Osvěžující rozmarýnové víno pochází ze Středomoří. Připravovat bychom ho měli pouze z čerstvě natrhané rostliny. Jak na to? Třetinu nádoby naplňte posekanou bylinou a dolijte červeným vínem. Nechte měsíc stát na teplém místě. Pak víno sceďte a užívejte jako lék ráno a večer po malých dávkách.
Autor: Jana Poncarová
[Nahoru ↑]
ReklamaHodnocení
Vložit komentář
Komentáře
I0QzCQNa0q
úterý, 3. leden 201715:55
Am auzit multe pareri de bine despre cartile astea! Nepotul meu e inebunit dupa ele, si am zis ca ar fi ciudat sa citesc carti pe care le citeste un pusti de 9 ani. Dar ai drteaetp, varsta nu conteaza, si daca aceste carti te relaxeaza si te fac sa razi cu lacrimi, trebuie sa le citesc si eu! Multumim pentru recenzia grozava, ca de obicei!
Napsal: I0QzCQNa0q [Odpovědět]