Magazín o moderním bydlení, domech a zahradě

RSS kanál

Pečeme vánoční cukroví: Recepty

15. listopad 2010 - Rubrika: Kuchyně - Komentáře: 1

Jaké by to byly Vánoce bez vánočního cukroví? Jistěže žádné! Vánoční cukroví k Vánocům patří, stejně jako stromeček nebo vánoční dárky. Na blížící se Vánoce již upozornily obchody svojí vánoční výzdobou a je pomalu na čase, rozmyslet si, jaké vánoční cukroví letos upečeme.

Reklama

Tradičním vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky, pracny, linecké cukroví a perníčky. Tyto pochoutky by neměly chybět na žádném vánočním stole – jsou prostě osvědčenu vánoční klasikou. Připomeňme si proto, jak je upéct!

Vanilkové rohlíčky

Ingredience: 14 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 3, 5 dkg cukru a stejné množství mletých oříšků.

Postup: Změklé máslo rozmíchejte s cukrem a postupně přidávejte mouku i oříšky. Až budete mít těsto hotové, nechte ho nejlépe do druhého dne uležet v lednici. Pak z těsta válejte malé válečky a tvarujte je do rohlíčků. Práci si můžete usnadnit např. vykrajovátkem ve tvaru měsíčku. Existují také speciální plechy určené pro pečení vanilkových rohlíčků, do nich těsto jednoduše vmáčknete a pak vyklápíte hotové rohlíčky. Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovém cukru, který jste smíchali s trochou vanilkového cukru.

Pracny

Indregience: 16 dkg másla, 20 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 6 dkg mletých ořechů, lžíce kakaa.

Postup: Měkké máslo rozmíchejte s cukrem a postupně přidávejte mouku, mleté ořechy a kakao. Těsto pečlivě zpracujte a nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici. Pak těstem plňte formičky na pracny. Po upečení je obalujte v moučkovém cukru.

Linecké pečivo

Ingredience: 1kg polohrubé mouky, 45 dkg másla, 45 dkg cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 2 vejce, 1 žloutek.

Postup: Měkké máslo rozmíchejte s cukrem, pak přidejte mouku, vejce a ostatní ingredience. Těsto pak rozválejte na tenkou placku a z ní vykrajujte nejrůznější tvary pomocí vykrajovátek. Upečené linecké nechte vychladnout a uložte do chladu. Před Vánoci linecké spojte marmeládou nebo jiným krémem (např. oříškovým). Cukroví můžete polít také čokoládovou polevou.

Perníčky

Perníčky by se měly správně péct minimálně 14 dnů před Vánoci, aby byly dobře uležené a chutné. Pokud na ně ale zapomenete, a přesto je budete chtít svým dětem připravit, vyzkoušejte rychlé perníčky, které jsou dobré ihned.

Ingredience: 40 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 16 dkg medu, 6 dkg tuku, 2 vejce, ½ lžičky sody, 2 lžičky koření

Postup: Smíchejte mouku, cukr, přidejte tuk, promíchejte a postupně přidejte i další ingredience. Těsto pečlivě zpracujte a nechte přes noc uležet v lednici. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho perníčky pomocí vykrajovátek. Upečené perníčky potřete rozšlehaným vejcem (budou se pak lesknout).

Autor: Jana Poncarová

[Nahoru ↑]

Reklama


Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 4x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

ckVrGJLAUp

neděle, 2. říjen 2016
19:21

I love these arcielts. How many words can a wordsmith smith?


Napsal: ckVrGJLAUp [Odpovědět]


Čtěte také...

Recepty: Vánoční cukroví na poslední chvíli

Recepty: Vánoční cukroví na poslední chvíli

Pokud jste trochu zaspali letošní Vánoce a ještě nemáte napečeno vánoční cukroví, máte o tomto víkendu poslední možnost! Nestihnete asi upéct deset nebo dvacet druhů cukroví, které připravuje vaše babička, ale nic není ještě ztraceno. Podívejte se na rychlé recepty na vánoční cukroví!

Vánoční cukroví podle našich babiček + recepty

Vánoční cukroví podle našich babiček + recepty

Doba před Vánoci je krom jiného také ve znamení pečení vánočního cukroví. Každý z vás má jistě své oblíbené druhy cukroví. Jaké jsou nejoblíbenější druhy a jakým způsobem se dělají? To se dozvíte v dnešním článku.


Velikonoční RECEPTY: Nádivka, mazanec, jidáše

Velikonoční RECEPTY: Nádivka,  mazanec,  jidáše

Velikonoční mazanec můžete dnes pohodlně koupit v supermarketu. Moc si na něm ale nepochutnáte. Tomu domácímu se nic nevyrovná. Přinášíme proto nejen osvědčený recept na mazanec, ale také na nádivku a jidáše, které byly tradičním českým velikonočním jídlem.

Americké brusinky: Recepty

Americké brusinky: Recepty

Americké brusinky se v české kuchyni stávají čím dál oblíbenější, a to nejen díky své vynikající chuti, ale také díky svému blahodárnému vlivu na lidské zdraví. Nechte se inspirovat a podívejte se na chutné recepty!


Recepty na domácí chleba: Upečte si pochoutku

Recepty na domácí chleba: Upečte si pochoutku

Byly doby, kdy se chléb pekl v každé domácnosti ve velkých pecích, kde se topilo dřevem. Byl poctivý, chutný, křupavý a voněl. Pečení chleba bylo malým obřadem a naši předci si tohoto pokrmu vážili. Upečte si chléb doma i vy!

Vánoční hvězda: Jak se o ni postarat?

Vánoční hvězda: Jak se o ni postarat?

Pořídili jste si na Vánoce vánoční hvězdu a teď přemýšlíte, jak o ni pečovat, aby vydržela do příštího roku? Pokud ano, máme pro vás několik rad, jak toho docílit.